“Publikum“ dokazao da pozorište stanuje u Kulturnom centru u Kuli

182

Na inicijativu direktora Kulturnog centra Kula i predsednika opštine Kula prošle godine iznedren je prvi festival profesionalnih pozorišta ''Publikum''. Ovaj festival poklon je kulskoj publici za više decenijsku vernost i upravo otud i sam naziv, ali i ideja da pobednika biraju upravo gledaoci.

Izvođenjem predstave “Silvija“ 22. novembra je u Kuli počeo ovogodišnji ‘Publikum“. Narodno pozorište “ Toša Jovanović“ iz Zrenjanina predstavilo je kulskoj publici komad američkog dramaturga i pisca, Alberta Ramsdela Garnija, kao romantičnu dramu, uz poruku da se treba pozabaviti razmišljanjem o međuljudskim odnosima, pre svega onim u bračnoj zajednici. Predstava žanrovski pripada onome što nazivamo psihorealizmom, sa povremenim izletima u druge žanrove, ali svakako začinjena humorom.

Drugog dana Festivala nastupiće Narodno pozorište Subotica, koje će izvesti predstavu “Izbiračica“ u režiji Ive Milošević. Ovim komadom subotički glumci nastupili su i na ovogodišnjem “Sterijinom pozorju“, na kojem su osim nagrada osvojili i publiku. Klasik srpske dramske književnosti Koste Trifkovića podseća gledaoce zbog čega uz ime autora ide epitet “Sterijin naslednik“. Tema predstave koju su subotički glumci predstavili posetiocima je sloboda, sloboda izbora, ali i nit gde se graniče razum i pragmatika kada je reč o emotivnim izborima.

Trećeg dana festivala publika je imala priliku da uživa u još jednom pozorišnom klasiku “Laža i paralaža“ u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda, a u režiji Stevana Bodrože. Rediteljski koncept sastoji se samo i jedino u tome što je sve laže i paralaže dvojice prevaranata, i sve maštarije i žudnje nesrećne palanačke udavače opsednute noblesom, otmenim unterhaltovanjem i manirima „velikog“ sveta smestio, u formi pozorišta u pozorištu, na scenu koja priziva estetiku i poetiku nekog profanog, kitnjasto-kičerskog diletantskog pozorišta trivijalnih (pozorišnih) iluzija.

Poslednjeg takmičarskog dana, nastupilo je Šabačko pozorište sa predstavom „Violina, daire i pegla”. Ova komedija Nikolaja Koljade dešava se drugog dana svadbe u malom ruskom gradu. Dve porodice koje su naizgled potpuno drugačije – jedna je proleterska, druga građanska – spajaju se brakom sklopljenim između Leonida i Nataše. Koljadina komedija u kojoj se na ivicu farse dovode junaci govori o ljudima koji nikad nisu uspeli da dostignu ono što su očekivali. Njihova su htenja i želje uvek veće od onoga što oni realno mogu. To je sa jedne strane smešno, a sa druge – duboko tragično.

 

Subota, 26. novembar, bila je u duhu nagrada. Nakon što je pobednicima, Narodnom pozorištu iz Kikinde, Kamenko Beritić uručio pobedničku nagradu, čuveni glumac Zijah Sokolović izveo je svoju monodramu “Lijevo desno glumac“ u čast nagrađenih. Poručio je da su publika i glumci u neraskidivom i neobičnom odnosu. Sokolović je istakao da je misao kojom je vođen bio dok je stvarao predstavu je zapravo osećaj da živimo u svetu koji je jedna velika predstava, dodajući da je osetio potrebu da preko pozorišta utiče na samospoznaju svih nas, jer igrati jedan karakter lakše je ako spoznamo sam temelj ličnosti, a da je za tu spoznaju potrebno vreme i strpljenje.

Milena Živkov, v.d. direktora Narodnog pozorišta Kikinda, iskoristila je priliku da se zahvali Kulturnom centru Kula na lepom pravom domaćinskom dočeku, ali i publici koja je dala jednu nesebičnu i pravu podršku ovom nagradu. Živkov je dodala da su festivali značajni i da su pravi užitak za glumce, jer tu zapravo postoji onaj pravi kontakt ne samo sa sugrađanima već i sa gledaocima iz drugih gradova. Direktor kulskog Kulturnog centra, Kamenko Bertić, nakon završenog festivala izjavio je da je više nego zadovoljan realizacijom, i da je njegova želja da ovaj festival ostane kao poklon budućim generacijama sada sve bliža tome da bude ostvarena. Bertić je dodao da je svojom ocenom kulska publika pokazala da zna, voli i ceni pozorište.

Zavese “Publikuma“ samo što su se spustile, a iz Kulturnog centra Kula već su najavili i sledeći. Zadovoljna lica ljubitelja pozorišta, organizatora i mladih pozorišnih nada kulskih dasaka koje život znače i ove godine potvrdili su svoju krilaticu da pozorište stanuje u Kulturnom centru Kula.