Pšenica neujednačeno niče, ratari je štite insekticidima

21

Hlebno zrno jesenas je posejano na više od 725.000 hektara, što je povećanje od 16 procenata u odnosu na prošlu godinu. Zbog isušivanja površinskog sloja zemljišta pšenica neujednačeno niče na parcelama. Uz to, gotovo u svim regionima u zemlji pojavile su se lisne vaši i cikade, pa su mnogi proizvođači morali da zaštite biljke insekticidima, što nije uobičajeno za ovo doba godine.

Izvor: agrofin.rs

Korišćenje insekticida u ovo doba godine nije uobičajeno, ali su mnogi proizvođali bili prinuđeni da zaštite useve, kažu stručnjaci.

“Tokom sazrevanja prošlogodišnjeg žita imali smo veoma visoke temperature zbog kojih je dolazilo do ”ispadanja” zrna iz plevica i prinudnog sazrevanja, nije se vodilo računa o ranostasnosti sortimenta, žurilo se sa kombajniranjem… Posledica navedenog je vrlo visok procenat osipanja zrna na poljima nakon žetve. Kako smo u avgustu imali obilne padavine rasuta zrna su krenula u klijanje i
nicanje. S obzirom na to da unešena hraniva nisu maksimalno bila usvojena od strane gajenih useva, upravo ove samonikle biljke su imale čak i tu obezbeđenu mogućnost. Došlo je do njihovog intenzivnog bujnog porasta, bokorenja. Tako su vaši i cikade, koje su prisutne svake godine, a koje žive i razvijaju se na korovskim biljkama, imale dodatni izvor hrane i veću površinu  i tako smo sami sebi napravili problem, koliki i kakav videćemo u sledećem periodu”
, objasnila je za RTS Snežana Parađenović iz Prognozno izveštajne službe RC Zrenjanin.

B.K.

Izvor: agrofin.rs