Skriveni biseri Crne Gore koji nisu na moru

244

Iako je svima prva asocijacija na Crnu Goru letovanje, istina je da ona ima mnogo više od toga da ponudi.

Mnoga zaista lepa mesta na primorju za koja je karakteristična prodaja luksuznih nekretnina u Crnoj Gori, kao što su Porto Montenegro i Budva, zaista su s razlogom popularna. Međutim, postoje mnogi skriveni biseri Crne Gore koji nisu na moru i tek čekaju da budu otkriveni.

Za sve ljubitelje čarobnih pejzaža, reka i planina koje mame svojim izgledom i kristalno čistom vodom, Crna Gora će biti rajska destinacija.

Pročitajte koji su to najlepši skriveni biseri u našoj omiljenoj susedskoj zemlji.

#1 Magija Durmitora koji oduzima dah

Nacionalni park Durmitor, omiljena je destinacija mnogih turista iz Nemačke, Francuske i Austrije koji tamo dolaze na krstarenje. Najčešće van sezone, da bi izbegli letnju gužvu.

U jeku sezone iz Srbije se može sresti najviše Vojvođana – verovatno jer su željni brdovitog okruženja.

Durmitor ima čak 48 vrhova viših od 2000 m nadmorske visine, od kojih je najviši Bobotov kuk sa svojih 2523m.

Prilikom šetnje Žabljakom možete uživati u prizoru na 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči. Najveće jezero je Crno, koje se sastoji od dva koja se tokom leta razdvajaju. Pored njega, ističu se i Vražje jezero, Riblje jezero i Pošćensko jezero.

Iz jednog voda otiče u Taru, a iz drugog u Pivu. Voda u ovim jezerima je uvek hladna – čak ni leti ne prelazi 15 stepeni. O prirodnom i kulturnom bogatstvu Durmitora najbolje svedoči činjenica da je on uvršten u spisak Svetske kulturne i prirodne baštine još 1980. godine.

Razlog zbog kog treba da posetite ovaj biser prirode što pre je moguće je činjenica da će mnogi glečeri biti uništeni usred globalnog zagrevanja u decenijama koje slede, a ugrožen je i Durmitor.

#2 Đurđevića Tara – posetite čuveni most i uživajte u prirodi

Svaki stari most na našim prostorima koji se odupreo zubu vremena i opstao kroz burnu istoriju naših naroda i mnoge ratove sa sobom nosi razne zanimljive istorijske priče, anegdote i po koju legendu.

Most na Đurđevića Tari nalazi na putu prema Žabljaku i već dugo je meta fotografisanja i divljenja ljudi iz čitavog sveta. Većina njih na svom proputovanju po Crnoj Gori zastane da se divi ovom čudu na „suzi Evrope“.

Most na Đurđevića Tari je projektovao Mitar Trojanović i njegova gradnja završena je 1940.

Ideja da se Tara na tom mestu može premostiti, za mnoge je bila neverovatna. No, autor je svoju misiju uspešno završio, uprkos skeptičnosti mnogih i podigao most sa pet vitkih lukova dužine 365 metara.

Nakon što je buknuo rat, srušen je njegov najmanji luk od strane partizana, što je Tito lično naredio, jer je rušenje mosta predstavljalo jedini način da se spreče četnici i Italijani u prodoru ka Durmitoru. Čin rušenja mosta je dat na izvršenje inženjeru Lazaru Jaukoviću, kog su ubrzo po obavljenom zadatku streljali četnici. Na mostu.

Postoji priča da je i njegov pradeda na tom istom mestu stradao od ruke Turaka, kada je uhvaćen zbog pokušaja ubistva Smail age Čengića.

Po završetku rata most je popravljen i od tada, do današnjih dana, krasi impresivni krajolik kanjona reke Tare.

Sa svojih 172 metara visine, ovaj most je u vreme kada je bio završen, predstavljao najveći saobraćajni betonski most u Evropi. Oduvek je bio velika inspiracija mnogim umetnicima, a njegovoj veličanstvenoj lepoti su se divili čak i renomirane svetske arhitekte i inženjeri.

Svrstan je čak i na listu deset najepših mostova na planeti, te ne smete dopustiti sebi da posetite Crnu Goru a ne obiđete ovo arhitektonsko remek delo.

Pri poseti možete ručati u nekom od restorana koji imaju pogled na prelepu prirodu i most ili se, ukoliko ste ljubitelj adrenalinskih sportova oprobati u bandži skoku sa mosta.

#3 Biogradska gora – pluća Crne Gore

Nalazi se u severo-istočnoj Crnoj Gori i jedna je od tri preostale prašume u Evropi. Biogradska gora zaštićena je još 1878. godine, samo šest godina nakon proglašenja Jeloustona prvim nacionalnim parkom u svetu.

Zovu je pluća Crne Gore, za šta je najzaslužniji kralj Nikola, jer je zabranio seču drveća.

Okružuje istoimeno jezero za koje se vezuje jedna tužna legenda. Naime, na tom mestu se davno nalazila zajednička njiva dva brata koji su se u jednom trenutku posvađali, te zbog podele žita mlađi brat ubi starijeg. Njihova majka, skrhana bolom, proklela je preživelog sina. Od siline njene kletve, zemlja se prolomila i na mestu gde je bila njiva nastalo je jezero.

Danas Biogradska gora ima šest staza, a najlepša i najpoznatija je ona koja ide oko jezera. Njeni pašnjaci i katuni mogu se obići džipovima, a možete se i relaksirati tako što ćete zaploviti po jezeru u drvenim čamcima koji su dostupni za iznajmljivanje posetiocima.

Kao što vidite, Crna Gora nije samo more. Ona ima da ponudi mnogo više od toga, stoga razmotrite neku od ovih lokacija za svoj sledeći odmor u prirodi i nećete se pokajati.

Izvor: S.Stanković