1. DECEMBAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

189

Svetski AIDS dan okuplja ljude širom sveta sa ciljem usmeravanja pažnje na HIV pandemiju. Ovaj dan, koji se ove godine 34. put obeležava u svetu, pruža priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, značaju testiranja na HIV i načinima zaštite od navedene infekcije.

Ovogodišnja kampanja u Republici Srbiji se realizuje pod sloganom „IZJEDNAČIMO“.

Ove godine, na svetskom nivou, slogan povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, akcenat stavlja na potrebu prevazilaženja nejednakosti i unapređivanju ljudskih prava što je od ključnog značaja za sve one koji su pogođeni epidemijama, uključujući u ovom slučaju AIDS-om. Kampanja ima za cilj smanjenje diskriminacije i stigmatizacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV-om, ali i smanjivanje nejednakosti na globalnom nivou u smislu usluga koje se pružaju osobama koje pripadaju ovoj marginalizovanoj grupi.
Povodom 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv side u Gimnaziji i ekonomskoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Odžacima, Crveni krst Odžaci će u sredu 7. decembra realizovati predavanje na temu Prevencije HIV/AIDS-a. Za predavača smo angažovali dugogodišnju saradnicu naše organizacije Dr Gordanu Cvetić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor. Dr Cvetić će slušaoce upoznati i sa najnovijim epidemijskim podacima za teritoriju Zapadnobačkog okruga. Takođe istog dana, organizujemo uličnu manifestaciju – uređenje štanda sa podelom edukativnog materijala u Laliću u OŠ „Nestor Žučni“. Volonteri Crvenog krsta će u saradnji sa Tehničkom školom u Odžacima učenicima ove škole podeliti edukativni materijal 2. decembra.