11. „Veselka“ na programu u subotu

136

Festival ukrajinskog dečijeg stvaralaštva „Veselka“, koji je 11. po redu, održaće se u subotu, 3. decembra, sa početkom u 15 časova, u sali Kulturnog centra u Kuli. Nešto više o samom programu i koncepciji festivala rekao je predsednik Kulturno-umetničkog društva „Ivan Senjuk“, Filip Pronek:

„Program je osmišljen tako da su u fokusu mlađi naraštaji, pošto mi, Ukrajinci, imamo festival ukrajinske kulture za odrasle, „Kalinu“, te smo, na osnovu toga uvideli da su deca zapostavljena i onda smo došli na ideju da se osnuje i organizuje festival „Veselka“. U prevodu, „Veselka“ znači duga i na festivalu uzimaju učešće deca koja pohađaju nastavu na ukrajinskom jeziku sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama u Srbiji, odnosno u Vojvodini, gde je koncentrisana ukrajinska nacionalna zajednica. Kod nas su to osnovne škole „Isa Bajić“ i „Petefi brigada“ i, naravno, tu su deca koja su članovi-amateri kulturno umetničkih i prosvetnih društava koje neguju ukrajinsku kulturu. Imaćemo i goste festivala, kao što imamo i svake godine. Ove godine gosti će biti iz susedne Rumunije, tačnije iz Saveza Ukrajinaca Rumunije, i doći će jedna grupa od petnaestak igrača i pevača, tako da ćemo imati prilike da čujemo i vidimo kako oni baštine ukrajinsku kulturu. Kao što sam već napomenuo, predstavnici pet sredina gde žive pripadnici ukrajinske nacionalne zajednice će biti prisutni i, uveren sam, festival će biti jedan veliki kulturno umetnički praznik“.

U festivalskom programu, osim domaćina manifestacije, Kulturno-umetničkog društva „Ivan Senjuk, učestvuju i sledeća društva: „Kobzar“ iz Novog Sada, „Kolomejka“ iz Sremske Mitrovice, „Karpati“ iz Vrbasa i „Kalina“ iz Inđije. Takođe, održaće se i izložba dečijih likovnih radova, takmičenje pevača i recitatora, kao i svečani koncert. Kada je o ulazu reč, on je slobodan i, po rečima organizatora, svi ljudi, bez obzira na bilo koji predznak, su dobrodošli.