Golubović: Uspostavljanje platforme eAgrar u 2023. godini, baza podataka već u februaru

17

Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovaće se četiri puta brže i jednostavnije nego do sada. Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije, zbog čega je uvođenje ovog digitalnog rešenja glavni prioritet koji Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u nominuje za novu Vladu.

Izvor: agrofin.rs

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Dušanka Golubović istakla je da su sve inicijative Saveza u skladu sa planovima ministarstva i da će ovaj resor privesti kraju aktivnosti koje su u prethodnom sazivu započete.

“Na razvoju eAgrara ćemo intenzivno raditi, a već u februaru očekujemo postavljanje baze podataka. Naš budžet je prešao pet odsto ukupnih poreskih prihoda i tako će biti i sledeće godine, a najveći deo je usmeren na subvencije i podsticaje u poljoprivredi, ali uvešćemo i jasnije kriterijume, kojima ćemo podstaći da proizvodi budu kvalitetniji i konkurentniji na stranom tržištu”, rekla je Golubović.

Kao najveći rezultat Saveza ističe se uvođenje elektronske platforme za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, putem koje je od 2019. prijavljeno više od 72.200 radnika. Sledeći korak bio bi da se ova procedura proširi i na druge delatnosti, kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućni poslovi, a Vlada Srbije, pre dve godine pokrenula je radnu grupu za izradu ovog propisa.

B. K.

Izvor: agrofin.rs