PKS: Izvoz rakije veći za 30 odsto, najviše u Švajcarsku

37

Izvoz rakije od voća povećan je za oko 30 odsto od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period 2021. i dostigao je vrednost veću od 10 miloona evra.

Izvor: agrofin.rs

Vrednosno, najviše rakije izvozimo u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH.

“Najveći  izvoz  zabeležen je na tržištu Švajcarske. Pored toga, naši proizvođači osvajaju i nova tržišta kao što su Kipar,Azerbejdžan, Malta”, kažu u Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15 odsto u odnosu na lane, tako da će ovo pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, s obzirom da se oko 70 odsto šljive preradi u rakiju, kažu u Udruženju, prenosi sajt PKS.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije. Procena je da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara.

Država je i ove godine opredelila podsticajna sredstva za izgradnju objekata i nabavku opreme, uređaja i mašina za proizvođače jakih alkoholnih pića, koji se isplaćuju u maksimalnom iznosu od 60 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicija, a za proizvođače koji imaju registrovanu geografsku oznaku i do 70 odsto.

B. K.

Izvor: agrofin.rs