Tanasković: Vrednost razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije i Italije 485,5 miliona evra

39

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem o budućim projektima saradnje, kao i o organizaciji narednog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, na kome će Italija biti zemlja partner.

Izvor: agrofin.rs

Tanasković je istakla da je negovanje dobrih partnerskih odnosa između Italije i Srbije dovelo do toga da je Italija jedan od prva tri spoljnotrgovinska partnera Srbije kada su u pitanju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.

“Obim razmene povećava se iz godine u godinu, a lane je ostvarena rekordna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između naše dve zemlje u vrednosti od 485,5 miliona evra što je za 52 odsto više u odnosu na 2020. godinu”, navela je ministarska.

Dodala je da zbog toga ne čudi odluka da Italija bude ponovo zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, od 20. do 26. Maja  2.023. godine i koji je jedna je od najvećih manifestacija tog tipa ne samo u regionu, već i u Evropi.

“Ministarstvo poljoprivrede tradicionalni je partner sajma i nadam se da ćemo naredne godine zajedno prezentovati ono najbolje što imaju da ponude i Italija i Srbija, ali i zajedničke poduhvate kao što je ulaganje italijanske kompanije Ferrero, sa kojom realizujemo projekat za unapređenje, modernizaciju i razvoj poljoprivrednog sektora u Srbiji i podizanja velikih zasada lešnika u regionima Srbije, koji daje odlične rezultate”, naglasila je Tanasković.

B. K.

Izvor: agrofin.rs