11. Sabor folklora u Crvenki privukao ogromnu pažnju

614

Svojevrsni praznik folklora održan je u sali Doma kulture u Crvenki. Sabor folklora, 11. po redu, privukao je veliki broj ljudi, a u samoj sali tražilo se mesto više.

Neposredno pre početka manifestacije, direktor Doma kulture Crvenka, Milan Vujaković, iskoristio je priliku da predstavi učesnike, ali i da se zahvali Opštini Kula i Turističkoj organizaciji opštine Kula, bez čije pomoći Sabor ne bi bio na nivou na kom jeste:

„Ovo je jedanaesti Sabor po redu, u organizaciji Doma kulture Crvenka, a uz nesebičnu podršku Opštine Kula i predsednika Damjana Miljanića, kao i Turističke organizacije opštine Kula i direktora Vladimira Stankovića. Sam koncept je zamišljen tako da su pozvani ansambli iz Niša, zatim iz Beograda, naše komšije iz Kule, kulturno umetničko društvo „Durmitor“. Takođe, učestvovali smo i mi kao domaćini, kao i gosti iz komšijskog Sivca. Moram da napomenem i goste večeri, a to su korisnici „Plave ptice“ iz Kule.

Rad, trud i udarnička volja doveli su do toga da je ovaj Sabor učvrstio svoje mesto na folkloraškoj mapi Srbije. Vesna Beštić, koreograf u crvenačkom Domu kulture, rekla je da organizaciju jednog ovakvog događaja posmatra kao gradnju kuće i da su sloga, zajedništvo i svaki vid pomoći glavni činioci koji doprinose uspehu ovog Sabora:

„Ja uvek kažem deci i, uopšteno, svim folklorašima da je organizacija Sabora kao kada je prazna kuća i odjednom počinjete tu praznu kuću da izgrađujete, pa malo pozajmite ponešto od komšije i polako se to skuplja. Nekad nešto i ne uspe, ali je u pitanju dugotrajan i trnovit put, ali na kraju dobijemo jedan ovakav praznik folklora, i to je ono u čemu ja, kao i svi angažovani na polju organizacije, uživam.“

Iako Sabor nije takmičarskog karaktera, svako kulturno umetničko društvo dobilo je prigodne poklone kao mali znak pažnje. Misija ovogodišnjeg Sabora bila je uspešna, a to je predstavljanje i očuvanje folklorne tradicije svih krajeva Srbije. Pored toga, i Crvenka je potvrdila da, osim što je najslađe selo, je i selo čiji žitelji neguju poštovanje prema kulturi, tradiciji i običajima.