Sjajni saveti za jačanje imuniteta kod dece

160

Deca sve do 12. godine nemaju izgrađen imunitet pa ih ugrožavaju virusi, bakterije i prehlade koje se ređaju češće i dodatno slabe odbranu organizma.

Izvor: pexels.com

Ipak, postoje saveti koji kada se ispoštuju, dete može brže i bolje da prođe kroz sve situacije kada se organizam zarazi. To donosi bolji imunitetski odgovor i oporavak nakon bolesti. Ovi saveti će svakom detetu prijati.

Što više aktivnosti napolju

Deca su po prirodi živahna, ali je važno da svoje aktivnosti usmere na zdrav fizički razvoj što će dugoročno da donese jači imunitet i oporavak od bolesti.

Sada je idealno vreme da deca što više šetaju i iako je vazduh hladan svakom organizmu će prijati. Mališani provode puno vremena u zatvorenom, a ako su deo kolektiva još su ugroženija tokom zimskih meseci.

Hladnoća ubija sve viruse i bakterije pa je zimski vazduh zdraviji. Adekvatno obucite mališana i iako je napolju mraz, sneg, kiša i temperature u minusu, izađite u šetnju jer će to dugoročno doneti bolju otpornost na brojne bolesti.

Ishrana koja podstiče dobar imunitet

Mališani naročito stariji od 2. godine otkriju različite ukuse i to da su im slatkiši omiljeni. Počinju da se bune i protestvuju na namernice koje im se ne dopadaju izgledom, mirisom, a ako nisu ukusne onda je sve još gore.

Najbolji savet je da se ishrana bazira na hrani koja je bogata žitaricama, povrće treba da bude raznovrsno, raznih boja i uključeno u svakodnevnoj ishrani. Crveno meso, piletina, ali i riba takođe treba da bude zastupljena u jelovniku, kao i mlečni proizvod svakodnevno.

Mleko za bebe – dodatak ishrani za jači imunitet

Ipak, raznovrsna ishrana često nije dovoljna za adekvatan imunitetski odgovor, naročito kada je dete često prehlađeno. U ovom slučaju, ali i kada je dete apsolutno zdravo, mleko za bebe je odličan izvor dodatnih vitamina, minerala i probiotika koji će ojačati organizam i preventivno i tokom bolesti.

Ono što je još i bolje je to što deca obožavaju ovakvu hranu i rado je jedu čak i tokom perioda kada ništa drugo ne žele i ne mogu zbog prehlade. Upravo zato je mleko za bebe odličan dodatak ishrani tokom cele godine i nadomešćuje izvor hranljivih elemenata kada god ishrana nije dovoljna.

Dovoljno odmora svaki dan

Deca bi sve do predškolskog i školskog uzrasta trebalo da redovno spavaju tokom dana, ukupno od 10 do 12 sati.

Mnogi mališani odbijaju spavanje na podne, a roditelji im to sve češće dozvoljavaju. To je velika greška jer su san i odmor neophodni da bi se organizam razvijao pravilno, a pre svega mozak i moždane ćelije. Zato, uz sve mere za poboljšanje imuniteta, i dovoljno sna čini važan faktor o kome se mora voditi računa.

Normalno je da su deca podložnija češćim prehladama, ali se na to može itekako uticati kroz hranu, odmor, fizičku aktivnost i dodatke ishrani kao što je mleko za bebe.

Što su mališani stariji biće sve otporniji, pa će i borba sa prehladama biti sve lakša. Uz naše savete imunitet će pravilno jačati, a mališan rasti u zdravo i srećno dete.