Rojević i predstavnici ambasade Rusije otvorili Ruski kutak u Vrbasu

383

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević i predstavnici ambasade Ruske Federacije otvorili su danas Ruski kutak i nove prostorije Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva "Rod" u Vrbasu. Otvaranju su prisustvovali predstavnci lokalne samouprave, članovi udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz 25 gradova i opština u Srbiji, kao i predstavnici Ruskog balkanskog centra i Ruskog doma u Srbiji. U novootvorenom kutku Ruski dom je priredio izložbu radova "Ruska civilizacija".

– Uveren sam da će prostor koji danas otvaramo biti mesto susretanja i mesto razmene kvalitetnih ideja. Mesto razmene bogatog, zajedničkog kultruno-istorijskog nasleđa.

Mi danas krunišemo odličnu saradnju koja postoji između naše lokalne samouprave, udruženja „Rod“ i Ambasade Ruske federacije. Današi skup, i današnja svečanost je logičan proizvod bliske i bratske saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije – rekao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

On je istakao da je u avgustu 2017. godine opština Vrbas potpisala sporazum o bratimiljenju s ruskim gradom Kostroma.

– Sporazum otvara mogućnosti povezivanja u više oblasti – od obrazovanja i kulture, preko sporta, turizma i zaštite životne sredine, do saradnje u oblastima privrede i lokalne politike. Verujemo da će naše bratsko prijateljstvo s narodom Rusije nastaviti da se razvija, a da će Ruski kutak doprineti razmeni saradnje u oblasti kulture, nauke i svim drugim oblastima – rekao je Rojvić.

Pre otvaranja prostorija u svečanoj sali opštine priređen je svečani prijem i održan okrugli sto na temu unapređenja prijateljskih odnosa i saradnje.

Nakon otvaranja Ruskog kutka održani su Susreti udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva Republike Srbije.

Izvor: [email protected]