Grejanje na struju – kotao ili drugi pomoćni izvori toplote?

89

Ekonomska kriza, rat u Ukrajini, poskupljenja gasa, inflacija, samo su neki od pojmova o kojima slušamo svakodnevno u medijima.

grejanje-na-drva-zar-vatra

Da li to treba da nas plaši zbog grejne sezone koja je već počela?

Prema navodima zvaničnika, poskupljenje centralnog i grejanja na gas bi mogli da očekujemo već od januara 2023. godine. Iako ne preterano visoka, rasta cena računa za grejanje će svakako biti.

Sa druge strane, cena peleta i drva su takođe porasle, tako da se čini da nema opcije koja je izrazito isplativija od druge. U svakom slučaju, nije naodmet nabaviti praktičan kalorifer, koji će ove zime biti idealna opcija da se domaćinstvo dodatno zagreje po potrebi!

U nastavku se bavimo detaljnije o vrstama grejanja, cenama, isplativošću i pomažemo vam da odaberete najbolje za sebe.

Centralno grejanje – komfor koji se plaća cele godine

Centralno grejanje je definitivno jedna od opcija koje pružaju najveći komfor tokom zimske sezone. Mnogi se odlučuju za priključivanje centralnom grejanju iz prostog razloga što će tako tokom cele zime imati ravnomerno ugrejano domaćinstvo u svim prostorijama.

Gotovo da nećete primetiti razliku u temperaturi kada je zima ili proleće, s obzirom da je tokom zime unutra na idealnih 20-ak stepeni.

Za razliku od nekih drugi, centralno grejanje nažalost nije moguće obezbediti u svim krajevima, jer prosto cevi toplane ne dopiru do svih delova zemlje.

Glavna mana centralnog grejanja je što ga morate plaćati tokom cele godine, bilo leto ili zima, grejali se ili ne. Takođe, centralno grejanje poprilično slabi u noćnim časovima, što je posebno pogubno za one koji dosta vremena provode budni u sitnim satima.

Pa ipak, iako se najavljuju određena poskupljenja od januara 2023. godine, smatra se da je centralni tip grejanja, iako se plaća tokom cele godine, i dalje poprilično isplativ.

Etažno grejanje – samostalno centralno grejanje

Zamislite da je toplana koja obezbeđuje centralno grejanje za sva domaćinstva, zgrade, fabrike, postrojenja, zapravo jedan kotao koji se nalazi u podrumu vaše zgrade ili kuće.

Upravo to je suština etažnog grejanja – nezavistan centralni sistem grejanja.

Bilo da živite u zgradi ili kući, potpuno samostalno možete održavati temperaturu na željenom nivou koji vama odgovara. Sa druge strane, mane ovog sistema jesu što ćete sami morati da ga održavate i kupujete energente – u zavisnosti od toga da li je kotao na struju, gas, tečna ili čvrsta goriva.

Grejanje na struju – kotao ili drugi pomoćni izvori toplote?

Ukoliko vam nije dostupno centralno grejanje ili se nije moguće priključiti na obližnji gasovod, kao jedna od opcija vam ostaje grejanje na struju. Razlike u ceni ogledaju se u tome da li ćete odabrati električni kotao, koji zatim šalje zagrejanu vodu u radijatore ili će vaš izbor biti klime i termoakumulacione peći.

Ugradnja kotla nije skupa, ali jeste celokupan sistem održavanja i pogon, tako da nije idealna opcija, što opet zavisi od vaših potreba, veličine prostora i drugih stvari.

Drugi uređaji za zagrevanja prostorija koji rade na struju kao što su TA peći, klime, kaloriferi pogodni su za izolovano zagrevanje prostorija, tako da nisu idealno rešenje za velika domaćinstva.

  • TA (termoakumulacione) peći – relativno dobro obavljaju zagrevanje prostorije, ne i celog domaćinstva. Isplative su ukoliko se punjenje grejnih kapaciteta strujom obavlja tokom noći, kada je tarifa manja. Sa druge strane, možete očekivati zaista veliki račun ukoliko TA peć punite tokom dana;

  • Klima uređaji – klime se već dugo godina koriste i tokom zime za zagrevanje, a ne samo leti radi hlađenja. Isplativa su opcija i efikasno zagrevaju prostoriju, ali nisu najbolje rešenje ukoliko vam je potrebno zagrevanje većeg prostora, jer prosto jedna klima ne može pokriti celo domaćinstvo. Glavna mana je zapravo u tome što se u rad klime možete osloniti do temperature ne niže od minus 10 stepeni, čak i kada su u pitanju najbolji modeli;

  • Grejalice, kaloriferi i uljani radijatori – uređaji koji rade na električno napajanje i jesu efikasni, ali ne mogu zagrejati velike prostorije, te se najčešće koriste kao pomoćno sredstvo zagrevanja.

radijator-grejanje

Grejanje na drva, pelet i ugalj

Grejanje na ugalj smatra se ekološki najneprihvatljivijim rešenjem po životnu sredinu, pa se uprkos povoljnoj ceni sve više izbegava. Za grejanje na drva je kao i kod uglja potrebno ložište, dovoljan protok vazduha do peći, kao i dimnjak koji se mora redovno održavati.

Drva su za razliku od uglja mnogo ekološki prihvatljivije rešenje, dok je i cena uprkos porastu u poslednjih nekoliko godina i dalje u redu za mnoge. Znatno moderniji i čistiji oblik grejanja, makar za korisnike, jeste grejanje na pelet, koji je samo do pre godinu dana bio izuzetno povoljan.

Godina 2022. donela je drastično poskupljenje ovog materijala zbog nestašice na tržištu, tako da su mnogi neznanjući za buduća dešavanja na tržištu, odabrali ovaj način grejanja relativno skoro.

Nadamo se da smo dali dovoljno opširan i istovremeno koncizan odgovor na pitanje koje vrste grejanja postoje i olakšali vam budući odabir. Takođe, moramo napomenuti i solarno grejanje koje još uvek nije zaživelo na našim prostorima, ali svakako predstavlja najprihvatljiviji način grejanja iz ekološkog ugla i zaslužuje posebnu temu!

Izvor: S.Stanković