Zašto je italijanska kuhinja omiljena u Beogradu?

49

Legenda kaže da je pizza nastala slučajno, kada jedan italijanski kuvar nije imao dovoljno sastojaka za pravo jelo, pa je ono što je imao samo poređao na tanko testo.

pizza-paprika-maslne-zdrava-hranajpg

Možda pizza kakvu danas poznajemo nije nastala namerno, ali već vekovima unazad se tanki hleb, koji je nalik na koricu pizze, koristi u raznim delovima sveta.

Italijanska kuhinja je mnogo više od samo pizze, ali i na jela kao sto su pasta, lazanje ili rižoto se moze primeniti ista filozofija – stavi sve što imaš u frižideru. Ali koji je zapravo razlog zašto je ova kuhinja tako popularna u Beogradu? Ima ih dosta, a u nastavku teksta pročitaj samo neke od njih.

Raznovrsnost – po nešto za svakoga

Ako misliš da poznaješ neko italijansko jelo, znaj da uvek postoji neka vrsta za koju nisi čuo. Pizze sa koricama raznih debljina, paste u hiljadu oblika, veličina i namena, rižoto sa raznim dodacima, kombinacije su neograničene!

Jedan od glavnih razloga popularnosti ove kuhinje je upravo ta raznovrsnost. Špagete ili tanka kora su savršena baza za raznovrsne sastojke, bilo da ih jedeš u restoanu ili sam smišljaš svoj recept kao italijanski kuvar sa početka ove priče.

Pizze su tu priča za sebe, skoro svaki kutak na svetu ima svoju prepoznatljivu vrstu, a neke od njih su napuljska, lagana vegetarijanska pizza, mnogima kontroverzna havajska ili ona čikaška iz dubokog pleha koju najbolje pravi picerija Pizza Bar u Beogradu. Šta god da ti se jede u datom trenutku – italijanska kuhinja nikad ne razočara.

Tu je i puno zdravih opcija

Kada pomislimo na italijansku kuhinju, mnogi od nas je ne asociraju sa najzdravijim jelima, ali to nikako nije istina. Ova kuhinja spada u mediteranske, a već smo naučili da je ona jedna od najzdravijih na svetu. Italijani obožavaju maslinovo ulje, a poznato je da ono ima puno benefita za naš organizam, jer spada u zdrave masti.

Pored toga, sveže povrće kao što su čeri paradajz, paprika ili beli luk su jako popularni i zdravi sastojci, tako da se ne morate odricati svoje omiljene italijanske hrane ako pokušavate da vodite zdrav život ili samo da izgubite koje kilo – umesto toga, samo odaberite zdraviju verziju!

cikago-pizza-debela-kora

Kvalitetni sastojci su jako bitni

Kao što smo već napomenuli, Italijani su ljubielji svežih sastojaka, a naročito kada je u pitanju voće i povrće. Jela iz Italije neće smetati vašem stomaku, jer oni jako brinu o poreklu svojih sastojaka.

Uz to, opšte je poznato da su Italijani veliki ljubitelji i poznavaoci sireva. Tu je mocarela, meki sir blagog ukusa koji se savršeno topi na pizzi, aromatična gorgonzola koja se obično dodaje u rižoto ili druga jela u završnoj fazi kuvanja, a ne smemo zaboraviti ni parmezan koji je poznat po svojoj čvrstoj teksturi i jakom ukusu. Tu je i još mnogo drugih – kremasti maskarpone, rikota ili sir sa belom plesni.

Svi oni prolaze kroz posebne procese kako bi se dobio željeni produkt, a jako se vodi računa o poreklu mleka i uslovma proizvodnje. Toliko vrsta sireva doprinose i raznovrsnosti jela, a skoro da ne postoji osoba koja ne voli topli sir na pizzi!

Italijanska kuhinja je “za svačiji džep”

Pored raznovrsnosti, ovo je još jedan od razloga zasto ljudi vole italijansku kuhinju u celom svetu.

Naravno, svi volimo da jedmo ukusnu hranu, ali nije svačiji džep dovoljno dubok za to. Oblikovanje italijanske kuhinje i jesu predvodili siromašni poljoprvrednici, dok se aristokratija bojala paradajza i mislila da je otrovan, nasi dragi ljudi iz nižih slojeva su ga rado koristili i zahaljujući njima, možemo da uživamo u aromatičnom pelatu.

Pored toga što je skoro svi mogu priuštiti, postoji i mnogo izbora, tako da za malo novca možete birati između raznih ukusa, aroma i tekstura. Pristupačno, ukusno, i raznovrsno, ko to ne vol!

Nepikosnoven ukusi koji neguju nepca

Najjednostavniji razlog od svih, a i svima logičan, je taj sto je italijanska hrana jako ukusna. A njenom ukusu doprinose neki od gore navedenih razloga – mnogo različitih a jednostavnih sastojaka, sveže povrće, ogroman broj sireva i soseva.

Pored toga, tu je i samo uživanje u hrani i onome sto ona donosi – Vito Korleone će vam reći da je porodica najbitnija, a mnogi Italijani će s složiti – kvalitetno vreme za trpezarijskim stolom i najblizim ljudima okupljenim oko ukusnih lazanja je od velike važnosti za Italijane. Narucite jednu veliku pizzu i okupite porodicu!

Postoji mnogo kuhinja sveta koje su se prošile i na ostale krajeve, ali retko koja je zašla u skoro svaki kutak sveta kao italijanska. Ova kuhinja je autentčna, jednostavna, a opet raznovrsna i ukusna. Ne smemo zaboraviti i veliko broj poslastica i italijanskih kolača koji neguju sva naša čula.

Ovo je samo nekoliko od razloga kako je ovaj mediteranski narod uspeo da pokori svet svojom hranom, a popularnost italijanske kuhinje u Beogradu nikako ne zaostaje. Sledeći put kada budete jeli svoju omiljenu pizzu ili pastu, setite se Italijana koji su decenijama prenosili svoje kulinarske tajne s kolena na koleno, i zahvalite im se što su ih podelili sa ostatkom sveta!

Izvor: S.Stanković