U vrtiću „Veverica“ održano predavanje o značaju meda

169

Mališani predškolskog uzrasta, u vrtiću „Veverica“ u Crvenki, imali su prilike da čuju mnogo korisnih stvari o značaju meda, kao i proizvoda od istog. Predavanje na ovu temu održala je predsednica Pčelarskog društva „Sivac“, Tatjana Mrdak, koja je istakla da je ovo pravi način da se deci prikaže značaj meda kao veoma važne namirnice u ljudskoj ishrani:

Izvor: facebook

„Pčelarsko društvo „Sivac“ je jedino aktivno društvo na teritoriji opštine Kula. Obuhvatamo sve pčelare sa naše teritorije i jedna od aktivnosti jeste saradnja sa vrtićima i školama. Zaista se puno trudimo da deci približimo svet pčela i pčelarstva, jer ta savršena raspodela rada u košnici je nešto na čega bi trebalo svi mi da se, kao i deca, ugledamo. Pomenuta saradnja sa vrtićima i školama se nastavlja ovde, a govorila sam o svetu pčela, gde je bila tema i firma, pa da pokažemo da pčelarstvo može da bude i jedna od delatnosti kojima bi se mogli baviti u budućnosti“.

Vaspitačica u ovom kolektivu, Kornelija Kovač, rekla je da je do ove ideje došlo spontano, preko roditelja i rođaka dece, ali da se ispostavilo da je ovo dobra ideja i da su deca itekako zainteresovana za nova saznanja:

„Sa gospođom Mrdak sarađujemo već dugi niz godina i ovo nije prva saradnja sa njom. U okviru našeg projekta, ovde u vrtiću „Veverica“, pozivali smo roditelje na saradnju. Mama jednog deteta je predložila da bi bilo lepo da tetka dođe u vrtić i da predstavi svet pčelarstva i da kaže nešto više deci, zato što naš projekat nije obuhvatao striktno nešto vezano za prehranu, već i razne druge firme, pa smo tako imali Crvenka net, imali smo i građevinska preduzeća, kao i naš restoran, i u okviru novogodišnje pijace, tetka je samoinicijativno predložila da bi bilo lepo da dođe, da nam objasni kako se prave medenjaci, kako nastaje med, zašto je med zdrav i ujedno da proširi dečije znanje i zainteresovanost o ovoj temi“.