Kulski pesnici u poseti Domu za stare

586

Starost je teška, bolna i vrlo često naporna. Najusamljenije se osećamo baš u poslednjem delu svog života, ali ono što je važno da uspemo da na svaki mogući način ulepšamo starost – i upravo je to svrha delovanja, osim one primarne, Doma za stare Kula. Zaposleni mnogim aktivnostima teže da održe korisnicima mladalački duh i pomogne da nađu načina da se raduju životu kao i aktivnosti koje će ih zabaviti.

U ovom staračkom domovu pored kompletne medicinske nege, i prilagođenog smeštaja, teže da mozak najstarijih održe aktivnim i održe volju za životom. Upravo je to razlog zbog čega je socijalni momenat u staračkom domu veoma važan faktor dobrog zdravlja i raspoloženja. Stručna lica koja se bave osmišljavanjem aktivnosti u staračkom domu, znaju da zabava nije rezervisana samo za mlade, već je i te kako potrebna i starijima. Zato se oni trude da organizuju različite aktivnosti u kojima će najstariji uživati, od različitih zajedničkih aktivnosti poput druženja do kreativnog stvaralaštva.

Krajem novembra svojom posetom korisnike ove institucije obradovali su članovi Udruženja književnih i likovnih stvaralaca “Staze“ Kula , a ispred udruženja predstavnik Gavra Veselinović, jedan od osnivača, Jelena Zarubica, i član udruženja, Obren Baćo Radović. Korisnici su uživali u čitanju i poezije i neposrednom kontaktu sa autorima, a biblioteku su im obogatile knjige koje su im autori poklonili.


Postoji niz aktivnosti koje mogu biti prilagođene starijim licima u zavisnosti od njihove pokretljivosti i zdravstvenog stanja, a osim što su zabavne i smanjuju osećaj usamljenosti, one su važne da bi održale telo i mozak zdravim.

SUNČANA JESEN ŽIVOTA“ – projekat koji portal “Naše mesto” realizuje uz sufinansiranje sredstvima iz budžeta opštine Kula u cilju ostvarivanja i unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini.