Šta sve treba da se nađe na slavskoj trpezi?

448

Krsna slava je jedan od najvećih srpskih praznika. Sa početkom sezone slava, domaćinstva polako započinju svoje pripreme i planiranje svih detalja - od toga šta će se naći na trpezi pa do rasporeda sedenja gostiju.

U nastavku teksta predstavljamo spisak svega što treba da se nađe na slavskoj trpezi, za sve one koji nemaju iskustva u spremanju slave, ili koji možda žele da isprobaju nešto drugačije.

Predjelo – mnogima omiljeni deo slavske trpeze

Predjelo je univerzalni deo trpeze svih vrsta proslava. Bilo da su slavska, svadbena ili predjela za prazničnu trpezu, ni deca, a ni odrasli ne mogu da im odole.

Ova hrana se služi kao priprema gostiju za dalje obroke. Može biti izuzetno raznovrsna, s obzirom na to da topla i hladna predjela nude širok spektar slanih torti, rolata, kuglica i salata.

Slane torte i rolati ostavljaju mnogo mogućnost za pripremu, jer postoji puno recepata za svačiji ukus. Tako se u njima mogu naći šunka, majonez ili pavlaka, krastavčići, kukuruz, masline, pečurke, spanać i paprike.

Pored tanjira sa suhomesnatim proizvodima, koji se služe u svim krajevima Srbije, poseban deo predjela su salate. Najpoznatija je, svakako, ruska salata.

Glavni sastojci ruske salate su grašak, krompir, šargarepa, šunka, kiseli krastavčići i majonez. Ukoliko je slava posna, može se praviti u varijanti bez šunke, sa posnim majonezom i dodatkom jabuka.

Osim, ruske, popularne salate su i mimoza, pileća, kikiriki i goveđa salata. Veliki broj ovih salata se može pripremati proizvoljno i po ukusu, sa dodatkom pavlake ili majoneza, susama ili kačkavalja. Krompir salata je neizostavna na svakoj posnoj slavi.

Pored običnog hleba, na slavskoj trpezi se često nađu i gibanice, proje, pite sa sirom ili kiflice.

Još jedno tradicionalno srpsko jelo koje se često viđa na slavama jesu pihtije, koje se prave od svinjskog mesa i želea.

Glavno jelo – razne varijante za mrsnu i posnu slavu

Nakon predjela, najčešće se na slavama služi neka čorba ili supa. Ukoliko je slava mrsna, za pripremu se koriste teletina ili piletina, a ukoliko je posna, služe se riblja ili paradajz čorba.

Nakon ovog toplog užitka, na sto se tradicionalno iznosi sarma. Dobra stvar je što se ona može pripremiti i u jednoj i u drugoj varijanti – i posna i mrsna.

Zajedno sa sarmom, ili posle nje, iznosi se pečenje. Praseće i jagnjeće pečenje se služe u gotovo svim krajevima Srbije. Uz njega ide i kupus salata, šopska salata ili turšija. Obavezna namirnica uz pečenje je i ren.

Kada je u pitanju posna slava, umesto ovih jela mogu se pripremiti prebranac i riba po izboru, praćeni nekom od salata.

Novije generacije praktikuju da kao glavno jelo na slavi služe roštilj sa lukom, kormpirom ili šopskom salatom kao prilog. Takođe, ako se služi ovo glavno jelo, nije prepručljivo da pre njega bude poslužena supa ili čorba.

Dezert – slatka završnica

Nakon ukusne gozbe, na red dolazi deo koji svi željno iščekuju – dezert. Domaćice mu često posvećuju najviše vremena tokom pripreme. One koje, ipak, nemaju dovoljno vremena, mogu kupiti i gotove proizvode.

Za dezert se obično poslužuju sitni kolači ili torte.

Priprema sitnih kolača može da se započne i nekoliko dana pre slave, jer na hladnom mestu mogu dugo da stoje. Proces njihovog pravljenja je uživanje za sve one koji vole da budu kreativni. Pored ukusa, i njihov izgled treba da bude primamljiv, kako bi se lepo uklapali zajedno posluženi.

Neki od najomiljenijih sitnih kolača na slavama su: oblande, rafaelo kuglice, bajadere, orasnice, čokoladne i voćne korpice i mnogi drugi.

Postoje i razne varijante posnih sitnih kolača, pa ni na posnoj slavi neće izostati ovaj slatki užitak.

Torte su drugi izbor domaćica koji se poslužuje na slavskim trpezama kao dezert. Njih se pravi manje vrsta u odnosu na kolače, ali se preporučuju barem dve različite.

Neke od najpoznatijih torti koje se služe na slavama su: Puslica torta, Vasina torta, Kokos torta, Reform i druge.

Piće – koja pića idealno prate slavsku trpezu?

Bilo da je slavska trpeza posna ili mrsna, potrebno je da je prati dobar izbor alkoholnih i nealkoholnih pića, kako bi bila potpuna.

U nealkoholna pića svakako se ubrajaju gazirani i negazirani sokovi, kisela i mineralna voda.

Najtradicionalnija alkoholna pića koja se služe na slavi su crveno vino i rakija. Crveno vino je svakako obavezno sa uzimanjem žita, pri dolasku u kuću domaćina.

Pre početka gozbe se mogu poslužiti aromatični likeri, koji su odlični za otvaranje apetita.

Pored domaćih rakija, koje se često viđaju u svakoj srpskoj kući, za slavu se mogu služiti i druge vrste žestine, poput viskija, konjaka, burbona, brendija.

Uz sve ovo, nezaobilazno je i pivo, koje se odlično slaže sa pečenjem i kupus salatom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je pomogao u izboru jela za slavsku trpezu. Uživajte u pripremi i ne plašite se da budete kreativni!

Izvor: S.Stanković