„Moja prva plata” za 457 mladih

657

U toku je finalna faza programa za mlade „Moja prva plata”, koji se realizuje po treći put, te se trenutno zaključuju trojni ugovori između NSZ, poslodavca i izabranih kandidata.

IZVOR: MONDO/UROŠ ARSIĆ

Nakon toga će mladi započeti svoju devetomesečnu praksu, a u taj program Filijala Novi Sad će uključiti 457 mladih. Najveći deo njih imaće priliku da svoje prvo radno iskustvo stekne na poslovima administrativnih referenata, frizera, trgovaca, farmaceutskih tehničara, operatera na mašinama, građevinskih inženjera, programera, stomatologa, saradnika u ljudskim resursima i grafičkih dizajnera.

Što se tiče profila nižeg nivoa obrazovanja, najviše su traženi operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovođe, vozači C, D i E kategorije, kuvari, konobari, mesari, pekari, radnici u oblasti građevinarstva (armirači, tesari, betonirci, zidari, moleri, rukovaoci građevinskim mašinama), električari, magacioneri i frizeri. Među ovim zanimanjima su i ona koja karakteriše izrazita deficitarnost, što poslodavcima otežava pronalazak odgovarajućih kadrova – na primer, građevinski radnici, ugostitelji, programeri, vozači.

– Na evidenciji nezaposlenih se najduže zadržavaju oni čija su zanimanja na današnjem tržištu rada zastarela, kakva su kovač, pomoćnik prelca, prelac, pomoćnik daktilografa, daktilograf, upravni tehničar, birotehničar… – objasnila je Vidovićeva. – Do posla teže dolaze i ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, kulturološki tehničari, hemijsko-tehnološki tehničari, mašinski tehničari, pravnici, ekonomisti i drugi profili društveno-humanističkog usmerenja, poput istoričara, sociologa, filozofa i geografa, jer tu postoji mnogo veća ponuda kandidata na tržištu rada od potražnje za njima.

U narednoj, 2023. godini, u planu su dva sajma zapošljavanja – prolećni i jesenji. Vidovićeva ističe da se sajmovi organizuju uz podršku Grada Novog Sada, koji je godinama unazad najznačajniji partner u kreiranju i unapređenju politike zapošljavanja na lokalnom nivou, te da će Grad i naredne godine izvojiti rekordna 203 miliona dinara za podršku programima zapošljavanja u Novom Sadu.

– Početkom godine objavićemo javne pozive za realizaciju programa finansijske podrške zapošljavanju, za šta će buyet biti veći za oko 300 miliona dinara od ovogodišnjeg, te će iznositi 6.850.000.000 dinara – istakla je naša sagovornica. – I u 2023. godini akcenat ćemo staviti na teže zapošljive kategorije stanovništva, promociju i razvoj preduzetništva, usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, zapošljavanje mladih i njihovu brzu integraciju u tržište rada kroz program pripravnika i stručne prakse, kao i povećanje učešća osoba sa invaliditetom i korisnika socijalne novčane pomoći u merama aktivne politike zapošljavanja.

Izvor: vojvodinauzivo.rs