KUD „Ivan Senjuk“ i RKUD „Havrijil Kostelnik“ održali Božićni koncert

239

Sedmog dana, prvog meseca tekuće 2023 godine na Božić – na najradosniji hrišćanski praznik Roždestva Gospoda našeg Isusa Hrista, u crkvi svetog sveštenomučenika Josafata održala se liturgija koju je služio o. jeromonah Platon (Miroslav) Salak, ČSVV. Nakon liturgije održao se Božićni koncert u nešto drugačijem obliku, jer posle dugog niza godina zajedno su nastupili amateri i članovi Kulturno umetničkog društva „Ivan Senjuk“ i „Havrijil Kostelnik“ iz Kule. Takođe u programu su učešće uzela i deca – đaci koji u osnovnim školama „Isa Bajić“ i Petefi brigada“ pohađaju nastavu ukrajinski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Program su pripremili Nadija Vorotnjak – rukovodilac pevačkih grupa KUD „Ivan Senjuk“, kao i Ljubomir Pjekni rukovodilac orkestra istoimenog društva i Eufemija Plankoš umetnički rukovodilac pevačke grupe RKUD „Havrijil Kostelnik“. U pripremi su takođe učestvovali i Amalija Kovač i Filip Pronek.

Kroz program Božićnog koncerta prozvučale su melodije, pesme na tematiku Roždestva Hristovog (KOLЯDI), recitali i zdravice. Program je zaključen zajedničkom pesmom članova / amatera oba kulturno umetnička društva.

Kako ističu predsednici društava „Havrijil Kostelnik“ i „Ivan Senjuk“, Amalija Kovač i Filip Pronek. koncert je bio veoma uspešan i jako toplo primljen od strane prisutnih parohijana koji su prisustvovali liturgiji i koncertu – što je još više upotpunilo radost Božića. Nadamo se da će ideja ovakvih zajedničkih koncerata nastaviti da živi i da će prerasti u tradiciju, a takođe se nadamo plodnoj saradnji naših društava u budućnosti.