Održana promocija knjige „Naše gajde“ u sivačkom Domu kulture

180

Red muzike, red anegdota, red književnosti. Tako bi se, u jednoj rečenici, mogla opisati promocija knjige „Naše gajde“, autora Maksima Mudrinića, koja je održana u Plavoj sali Doma kulture u Sivcu.

Promocija je po mnogo čemu bila izvan šablona kakav u većini slučajeva važi za format književnih večeri. Autor knjige, Maksim Mudrinić rekao je da ova knjiga nastala kao epilog istraživačkog rada i da je u njoj objedinjeno sve ono što nije obrađeno u muzičkoj literaturi:

„Suština knjige je da sam ja uspeo u toku dve godine da sakupim, praktično, materijal koji nije nijedan etnomuzikolog sakupio. Obišao sam sve muzeje, istraživao sam mnoge arhive i došao do knjige koja ima tri dela. To su „Graditelji gajdi“, „Sačuvane gajde“ i „Gajde u likovnoj umetnosti“. Dakle, ja sam na jednom mestu spojio tri stvari koje nisu obrađene u našoj muzičkoj literaturi.“

Kao što je i najavljivano neposredno pred promociju, program je bio neobičan. Kroz priču i pesmu, autor i prisutni setili su se starih gajdaša kojih više nema, a koji su ostavili traga u kulturi ovog naroda i ovog podneblja, ali je bilo i reči o samom značaju gajdi i njihovog pečata i doprinosa u prošlosti i sadašnjosti na ovom prostoru. Nakon završetka formalnog dela programa, upriličeno je druženje prisutnih, kao i prodaja i potpisivanje primeraka knjige. Kada je, pak, o gajdama reč, ova knjiga samo je jedan u nizu doprinosa njihovog preporoda i vraćanja na kulturnu i muzičku mapu Vojvodine i Srbije.

Izvor: q-media.ra