Uskoro naplata parkinga u Vrbasu

2523

Parking u centru Vrbasa više neće biti besplatan, a ova usluga trebalo bi da trajno reši probleme sa neorganizovanim, a često i bahatim parkiranjem u glavnoj ulici grada.

Izvor: rtv.rs

Ova usluga biće organizovana u dve zone u širem centru grada, istakao je Igor Škundrić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“.

„Naplata parkiranje vršiće se u širem centru i to u ulici Maršala Tita, od Gustava Krkleca do Ive Lole Ribara. Paralelno sa ovom, glavnom ulicom su i ulice Save Kovačevića i Narodnog fronta gde će se takođe naplaćivati parking. Zatim, tu su i ulice Gustava Krkleca do autobuske stanice i prema Centru za fizičku kulturu. Parking će se naplaćivati i na posebnim, izdvojenim parkiralištima kod zgrade Osnovnog suda i Doma zdravlja, kao i u blokovima Vasilja Koprivice i bloku Save Kovačevića. Cene će biti po zonama, u plavoj zoni cena će biti 35 dinara sa PDV po započetom satu, a u žutoj zoni će biti 50 dinara sa PDV na sat. Stanovnici koji žive u delovima grada gde će se naplaćivati parking imaće mogućnost da kupe godišnju parking kartu za 1200 dinara“, istakao je Škundrić.

Škundrić dodaje da je ideja naplate parkiranja krenula od činjenice da su u samom centru gužve velike i da se pre svega reši taj problem. Veliko parkiralište koje je napravljeno pre dve godine smanjilo je pritisak na parkinge u samom centru, ali nedovoljno, smatra Škundrić.

„Postoji ideja da lokalna samouprava u skorijem periodu krene sa izgradnjom još jednog nivoa na postojećem parkiralištu, tako da ćemo faktički imati prizemlje i prvi nivo parking mesta kod zgrade Osnovnog suda. Takođe, u skladu sa izgradnjom stambenih zgrada, planiraće se dalji radovi. Ovo je zaista složen projekat i na ovome mi radimo već deset meseci, od ideje do elaborata koji je uradio profesor Saobraćajnog fakulteta. Mi postupamo po tome i donete su sve odluke koje se tiču javnog parkirališta, jer je to sveobuhvatan posao za pravnu i razne druge službe, a u naredna dva meseca krenućemo sa tehničkim stvarima. Biće postavljene table sa informacijama o parkinzima, kao i znakove za naplatu parkinga gde će stajati brojevi telefona gde će građani uplaćivati parking. Uporedo sa tim radićemo na obeležavanju i uređivanju postojećih parking mesta“, rekao je Škundrić.

Nepropisno parkiranje, kao i naplate kazni na neposedovanje parking karte biće takođe u nadležnosti JKP „Komunalac“ iz Vrbasa.

Izvor: rtv.rs