Tanasković: Uvođenje e-Agrara donosi brojne prednosti poljoprivednicima

103

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji od 16. januara mogu da preuzmu svoj e-ID broj, što je prvi korak u uvođenju informacionog sistema e-Agrar. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da poljoprivrednici taj broj mogu da preuzmu u svakoj pošti.

Izvor: agrofin.rs

“Poljoprivredni proizvođači koji to dosad nisu uradili, mogu u najbližoj filijalu Pošte da daju papirić sa osnovnim podacima, ime, prezime i matični broj, kodovi i pasvord na osnovu kojih će se dalje registrovati”, navela je Tanaskovićeva.

Dodala je da poljoprivrednici koji nemaju računar ili pametni telefon mogu da odu do najbliže policijske stanice, gde će im ti isti kodovi biti uneti u čip lične karte. Ministarka je pozvala sve poljoprivrednike koji nemaju ličnu kartu sa čipom da je izvade, pošto će im biti potrebno zbog uvođenja e-Agrara.

Ministarka je objasnila da je za dobijanje e-ID broja potrebna samo lična karta, pošto je to zapravo elektronska lična karta i da će se na osnovu toga identifikovati fizička lica.

Cilj uvođenja sistema e-Agrar je da 450.000 poljoprivrednih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla. Tanasković je objasnila da su prednosti tog sistema brojne.

“Pre svega poljoprivrednci će biti uskraćeni šetanja po šalterima. Oni danas treba da daju 89 podataka, mnogi od njih se ponavljaju na nekih osam-devet obrazaca da bi uopšte konkurisali za bilo koju subvenciju. Toga više neće biti. Oni će sada moći da onlajn pristupe svom nalogu i sve potrebno vezano za subvencije, praćenje stanja i izmene stanja svog gazdinstva, moći će da urade onlajn”, rekla je Tanasković.

Istakla je da je preuzimanje e-ID broja samo prvi korak i da je za to ostavljeno dovoljno vremena, a da će u drugom koraku, zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju.

B. K.

Izvor: agrofin.rs