Deset izbegličkih porodica u opštni Vrbas dobilo – više od četiri miliona za sanaciju i gradnju kuća

275

Deset porodica koje imaju status izbeglih i raseljenih lica dobila su u saradnji opštine Vrbas i Komesarijata za izbeglice pomoć za nabavku građevinskog materijala za sanaciju ili završetak stambenog objekta. Ugovore ukupne vrednosti 4,1 miliona dinara, porodicama je uručila zamnica predsednika Tijana Aleksić. On je istakao da opština Vrbas već godinama intenzivno radi na rešavanju pitanja izbeglih i raseljenih lica.

– Danas smo za poboljšanje uslova stanovanja 10 porodica izbeglih i raseljenih lica, dodelili ugovore vredne 4,1 miliona. Ugovori su u saradnji s Komesarijatom za izbeglice dodeljeni za nabavku građevinskog materijala za sanaciju ili završetak stambenog objekta. Dakle, 10 porodica dobilo je blizu 35 hiljada evra, da unaprede svoje stambeno pitanje. Opština Vrbas i Vlada Srbije još jednom su potvrdili zajedničku posvećenost stvaranju uslova za bolji i kvalitetniji život svih građana – rekla je Aleksić.

Podršku za za nabavku građevinskog materijala za sanaciju ili završetak stambenog objekta dobili su Dušan Martinović, Pero Manojlović, Mirko Radić, Drago Mirković, Nebojša Pokrajac iz Vrbasa, Đuro Glumac i Gordana Vuković iz Bačkog Dobrog Polja, Ljiljana Đorđević i Milivoje Pažić iz Ravnog Sela.

Aleksić je istakla da opština Vrbas iz godine u godinu učestvuje u Regionalnom stambenom programu za izbeglice.

– Opština Vrbas je uspela da postane regionalni lider u ovoj oblasti. Vrbas je u saradnji sa Vladom Srbije, Komsarijatom i Evropskom unijom, tokom proteklih 6 godina uspeo da stambeno pomogne i zbrine ukupno 103 porodice. Danas se taj broj uvećao na 113 porodica, dakle, krov nad glavom je obezbeđen za oko 400 naših sugrađana.

Ona je podsetila da se zgrada u naselju Vingradi sa 14 stanova, koja se gradi uz podršku Evropske unije, nalazi pred useljenjem.

– Prošle godine smo rešili stambeno pitanje za 26 porodica. Njih 14 je dobilo ugovore za stanove, čije useljenje uskoro očekujemo, a 12 familija je dobilo kuću sa okućnicom, a dodeljeno im je 132.000 evra za sanaciju i rekonstrukciju dobijenih kuća. Posebno bih istakla činjenicu da su žene vlasnici devet od 12 kuća koje smo prošle godine dodelili. . Opština Vrbas će nastaviti da posvećeno i predano radi na rešavanju jednog od najznačajnijih egzistencijalnih pitanja za izbegla i raseljena lica – rekla je Aleksić.