VRBAS – Izložba Andrej Čikala (Andrei Cicală)

299

Rođen u Zrenjaninu 1976, gde je proveo i najranije detinjstvo. Njegovi roditelji se početkom osamdesetih sele u Trstenik, gradić u centralnoj Srbiji. Tu je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Godine 1994. napušta gimnaziju i upisuje vajarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini. Po završenim osnovnim studijama, kao student generacije, upisuje magistarske studije na predmetu Skulptura u drvetu i radi kao asistent na fakultetu. Godine 2003. uspešno brani magistarski rad i stiče zvanje magistra vajarstva.

Još od osnovnih studija učestvuje na renomiranim grupnim izložbama i kolonijama u zemlji i inostranstvu: Međunarodno bijenale grafike malog formata, Sent-Niklas (Belgija), Gornji Milanovac (Bijenale minijature), atelje Basara – Obradović (vajarska kolonija Vrnjačka Banja), Real Presence, internacionalna radionica i skup mladih umetnika i studenata umetnosti, Beograd (RP3, RP4 i RP5), Venecijansko Bijenale – prezentacija ILLYWORDS časopisa (objavljen rad HEART), Oktobarski salon Kruševac (više učešća i nekoliko nagrada), Prolećni anale Čačak (Nagrada gradske biblioteke „Vladislav Petković – Dis“ 2008. Samostalno počinje da izlaže od 2002. godine: Kruševac – Umetnička Galerija Narodnog Muzeja – prva samostalna izložba, Beograd – Velika galerija SKC i HAOS, Vranje, Leskovac, Niš, Čačak, Vrnjačka Banja, Trstenik, Aleksandrovac.

Bavi se slikarstvom, vajarstvom i multimedijom. Ima višegodišnje iskustvo u nevladinom sektoru kao pokretač nekoliko NVO u kulturi i učesnik i nosilac projekata i projektnih aktivnosti iz oblasti kulture, umetnosti i omladinske politike.

Trenutno živi i radi u Vrbasu.