Kikinda: Završen program besplatne agrohemijske analize poljoprivrednog zemljišta

25

Sredstvima Pokrajinske vlade i Gradske uprave, Poljoprivredna stručna služba u Kikindi završila je program besplatne agrohemijske analize zemljišta. Tokom protekle godine urađeno je više od 900 uzoraka, tako da će poljoprivrednici imati priliku da na najbolji način obave prihranu primenom tačnih količina veštačkog đubriva.

Izvor: agrofin.rs

Poljoprivredna stručna služba Kikinda već tradicionalno, duže od pola veka, obavlja agrohemijsku analizu zemljišta, kako bi poljoprivrednici imali jasan uvid u sastav zemljišta na svojoj parceli i na taj način uštedeli prilikom primene, đubriva.

“Odziv poljoprivrednih proizvođača je bio veoma dobar i svi oni su dobili preporuke za primenu agrotehničke mere, odnosno đubrenje. S obzirom na to da su inputi u poslednjih godinu dana veoma visoki, cena đubriva takođe, analiza je veoma interesantna, kako se đubrivo ne bi bacilo već pravilno primenilo”, rekao je za RTV Mladen Đuran, direktor Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Đuran dodaje da je agrohemijska analiza pokazala je da je kvalitet zemljšta sličan kao u proteklih nekoliko godina, ali i da količina humusa opada. Kikinda je i dalje područje sa visokim sadržajem kalijuma, tako da je preporuka struke da poljoprivrednici razmišljaju o fosfornim đubrivima i humanizaciji zemljišta.

B. K.

Izvor: agrofin.rs