Obeležena školska slava, Sveti Sava

517

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Kao i svuda širom Srbije, i u školama u našoj opštini proslavljena je školska slava, a naša ekipa posetila je obeležavanje Savindana u osnovnoj školi „Isa Bajić“ u Kuli. Nakon obraćanja direktorke škole, Mirjane Ivić-Mihajlović i besede prezvitera Boška Marinkova, paroha kulskog, usledio je recitatorski program, u kom su učenici ove škole recitovali prigodne pesme u čast Savindana. Na obeležavanju slave prisutan je bio i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je iskoristio priliku da čestita đacima praznik, a takođe je istakao i značaj dela svetog Save za srpski narod i državu:

„Danas ovde, u školi „Isa Bajić“, ali i u čitavoj državi, obeležava se školska slava i iskoristio bi priliku da čestitam slavu i zaposlenima i svim đacima, kako ovde, tako i svuda u Srbiji. Danas, kada se i informacije i znanje razvijaju velikom brzinom, veoma nam je potrebno da imamo neku vodilju i neku tačku za koju smo trajno vezani, kao i neke vrednosti za koje su nepromenljive, i pored brzo promenljive i velike količine znanja. U Srbiji, to jeste sveti Sava i vrednosti koje je on postavio i izgradio, a to jesu država, pismenost i prosvetiteljstvo, i koje i danas baštinimo. Moj glavni utisak svega toga jeste da je to tačka za koju smo svi nekako vezani i koja nam je i polazište i ishodište kada je reč o zemlji Srbiji i svima nama“.