Socijalno preduzeće primer dobre prakse i uspešne projektne realizacije

262

Predstavnici GIZ-a i Plave ptice posedili su socijalno preduzeće za proizvodnju papira, koje funkcioniše u okviru projekta zapošljavanja teže zapošljivih kategorija stanovništva, a čiji su primarni partneri u realizaciji upravo ove dve organizacije. Nakon toga, u svečanoj sali Skupštine opštine Kula upriličeno je sumiranje rezultata i utvrđivanje daljih koraka u čitavoj ovoj priči.

Prisutne je pozdravio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je istakao da je njegovo profesionalno i lično zadovoljstvo što je baš opština Kula, pored još desetak lokalnih samouprava, deo ovog, višestruko značajnog, projekta:

„Značaj ovog projekta je veoma veliki, u saradnji sa GIZ-om i Stalnom konferencijom gradova i opština, kao i sa Plavom pticom i Crvenim krstom, odrađen je veliki posao za veoma kratko vreme. Upoznali smo se sa prvim rezultatima, kako to sve izgleda i najveći efekat je to da su ranjive kategorije stanovništva, kao što su samohrane majke, žene žrtve nasilja i osobe sa problemima u razvoju koje, do sada, iz raznih razloga nisu mogle da se aktivno uključe i da rade, sada prijavljene i imaju plaćeno socijalno i penziono osiguranje, kao i ostale doprinose i da, na taj način, postanu jednake sa svim građanima“.

Vesna Vidojević, projektna menadžerka u GIZ-u, izrazila je zadovoljstvo time što je, sve što je planirano, i ostvareno:

„Izuzetno smo zadovoljni, jer sve što je planirano je i sprovedeno. Pogotovo nam je bilo drago da se radi sa ciljnom grupom koja uključuje najudaljenije sa tržišta rada, a to su u ovom slučaju i osobe sa invaliditetom. Važno je da se sa njima, u stvari, kvalitetno radi i zato je bilo moguće postići u ovako kratkom roku dobre rezultate. U opštini Kula se sa tim osobama radi dugoročno i udruženje „Plava ptica“ je akreditovana za pet usluga socijalne zaštite. Sve je to nama, na početku, davalo nadu da će stvari biti onakve kako su se na kraju i dogodile, a to je da imamo jedno socijalno preduzeće i nadamo se da će ono uspešno poslovati, pogotovo sada u svetlu toga , da je donet i da je počeo da se primenjuje Zakon o socijalnom preduzetništvu“.

Aleksandar Popović iz Stalne konferencije gradova i opština, organizacije koja je veoma bitan partner u čitavoj ovoj priči, rekao je da je najbitniji faktor u uspehu projekta dobra koordinacija i međusobno nadopunjavanje i razumevanje svih učesnika:

„Zaista je lep osećaj kada znate da nešto oko čega je bilo puno razmišljanja i skepse da li ćemo uspeti sada daje najbolje moguće rezultate. Na kraju smo ovog projekta i nama je izuzetno drago što smo imali dobre partnere u organizacijama kao što je „Plava ptica“ i naravno, pre svega, podršku predsednika i same lokalne samouprave. Kula je jedna od opština gde je ovaj projekat realizovan možda ne na početni zamišljeni način, ali samim radom i trudom uspeli smo da dođemo do željenih rezultata“.

„Plava ptica“ je najdirektnije moguće uključena u realizaciju ovog projekta, s obzirom da su korisnici iz ovog udruženja dobili posao u socijalnom preduzeću, a Marko Košutić, direktor „Plave ptice“ rekao je da je bilo mnogo izazova, ali da danas, kada se podvlači crta, preovlađuje zadovoljstvo svime onim što je planirano i realizovano:

„Za svo ovo vreme bilo je raznih izazova, ali mi smo u potpunosti zadovoljni. Sve ono što su bili ciljevi projekta mi smo realizovali, a evo, na kraju, ovde smo zbog rada socijalnog preduzeća i zbog ostalih komponenti, ali preduzeće je bilo prvenstveni povod za obilazak. Naše je veliko zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo korisnika, koji su u drugom mesecu rada, dobili su svoju prvu platu i nalaze se na poslu koji njima odgovara, osećaju se korisno i zadovoljno, a samim tim, naravno, i mi smo zadovoljni.“