Uručeni ugovori za sufinansiranje ugradnje solarnih panela

991

Ugradnja solarnih panela samo je jedna od mera koje opština Kula preduzima sa ciljem daljeg efikasnog sprovođenja energetske uštede i efikasnosti.

Upravo tim povodom, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, uručio je ugovore o sufinansiranju ugradnje solarnih panela u domaćinstvima. Predsednik opštine pozvao je sve građane da i ubuduće konkurišu u okviru ovakvih projekata, jer time pomažu i sebi, pre svega u finansijskom smislu, ali i samoj lokalnoj samoupravi i državi u borbi za čistiju životnu sredinu:

„Iskoristio bih priliku, pre svega, da pozovem građane da, i u ovoj godini, konkurišu za sve programe koje opština i ministarstvo budu raspisali, a u cilju zaštite životne sredine i, kada je reč o solarnim elektranama, u cilju proizvodnje električne energije, odnosno, uslovno rečeno, pomaganja državi da u tom energetskom bilansu bude proizvedeno što više zelene energije. Možda se nekom čini da pojedinac, sa malom solarnom elektranom od 6 ili 9 kilovata, ima mali doprinos u globalnoj priči na nivou države, ali to nije slučaj. Kada se to multiplicira sa stotinama domaćinstava, a taj slučaj imamo u našoj opštini jer je 200 domaćinstava iskoristilo subvencije opštine i države za nabavku novih kotlova, onda se vidi da to nije mali učinak i mali doprinos.“

Ovom prilikom uručeno je tri ugovora, a naša ekipa iskoristila priliku da čuje nešto više o motivima konkurisanja građana koji su dobili ova sredstva:

 

„Odlučio sam se, sada već, davno, kada su izašli prvi konkursi, pa mi je delovalo zanimljivo, pošto je struja sve traženija i kod nas i u Evropi i ima potencijal tražene robe i zbog toga sam se odlučio za solarne panele. Kada je o proceduri reč, opština je raspisala konkurs, prikupili smo potrebnu dokumentaciju koja nije obimna i komplikovana, tako da, posle određenog vremena,sam prošao na konkursu i sada idemo dalje, u konkretne radove na postavljanju elektrane“. -Slavko Bodvai.

„Muž već duže vreme sanja o tome i razmišlja, pa smo iskoristili priliku kada je raspisan konkurs da odmah apliciramo i ispunili smo uslove konkursa. Papirologija nije bila problem, relativno brzo smo rešili taj deo i sada je usledila i ova dodela. Sa panelima vremenom, dolazi i do manjih troškova struje u novčanom smislu, a onda je tu bitna stavka grejanje, kao i ekologija“. – Tanja Juhas.

„Odlučio sam se za panele iz razloga što smatram da su obnovljivi izvori energije budućnost za nas i našu decu. Nadam se mnogim benefitima, pre svega u vidu umanjenja računa za struju, a, imajući u vidu da će cena struje verovatno rasti u budućnosti, tako će i benefiti ove elektrane.