„Čvarak fest“ sa rekordnim brojem učesnika, ispunjena sva očekivanja

1877

Ovogodišnje izdanje gastronomske manifestacije „Čvarak fest“ i ovoga puta ispunilo je sva očekivanja takmičara, sudija i posetilaca. Ni jak vetar koji je uporno duvao čitavo vreme nije uspeo da pokvari sam koncept događaja, a nije manjkalo druženja, pozitivne energije i na kraju krajeva, dobrih čvaraka.

Pokrovitelj „Čvarak festa“ je opština Kula, a predsednik opštine, Damjan Miljanić, rekao je da ova manifestacija ima ogroman značaj za opštinu Kula, a iz godine u godinu, sve veći broj takmičara i posetilaca govore u prilog toj činjenici:

 


„Ova manifestacija je posebno značajna za našu opštinu, a u spremanju tradicionalnog specijaliteta, čvaraka, nadmetalo se rekordnih 75 ekipa. Svake godine je sve više i više ekipa, tako da to sve ide u dobrom smeru i veoma smo zadovoljni tom činjenicom. Vreme jeste nešto lošije nego prošle godine, ali, jednostavno, to su vremenske prilike koje nisu ključne za ovakav događaj. Posebno mi je drago da vidim da ova manifestacija živi i raste, pošto je ovu manifestaciju osmislio i organizovao sada, nažalost, pokojni Boban Damjanović, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Kula i onda to ima neku posebnu i dodatnu dimenziju. Uveren sam da će iz godine u godinu rasti i sada je već prepoznatljiva i posetioci i takmičari su iz raznih krajeva Vojvodine, a ne samo iz naše opštine. Veoma sam zadovoljan kako je ova manifestacija protekla, kako je proticala u prethodnim izdanjima, a ne sumnjam da će tako bitii u budućnosti.“

 

Organizatori „Čvarak festa“ su Mesna zajednica Sivac i Turistička organizacija opštine Kula, a Milenko Rajić, sekretar Mesne zajednice Sivac, izrazio je zadovoljstvo rekordnim brojem ekipa. Takođe, istakao je da Sivac ima čime da se ponosi i ima šta da ponudi kada su u pitanju čvarci, jedni od najpoznatijih specijaliteta u ovimkrajevima naše zemlje:

 

„Mogu slobodno reći da su se svi takmičari odazvali koji su se prijavili i da, kao što je najavljeno, imamo rekordnih 75 ekipa. Takođe, mogu reći još da, ako se neko pita gde se tope danas najbolji čvarci, oni su definitivno u Sivcu. Što se tiče samih kriterijuma, sudije su najavile da gledaju boju i hrskavost čvarka i po tom njihovom kriterijumu, imamo ekipu koja je prošle i 2020. godine uzela treće mesto. Znači, ipak ima nešto u tom našem čvarku. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da se i naredne godine prijave za učešće na „Čvarak festu“.

Jedno nezvanično pravilo uvrstilo se među ekipama na „Čvarak festu“, a to je da su svi pobednici. Ipak, kada su u pitanju glavna reč i vrlo često, nijanse, za rešavanje istih i donošenje konačne odluke zadužene su sudije, a glavni sudija, Tomislav Subotički, detaljnije je pojasnio koji su to kriterijumi koje čvarci moraju da zadovolje kako bi našli svoje mesto među prva tri plasirana:

 

„Čvarak mora da ima lepu i rumenu boju, da je pržen iznutra i da je hrskav kada se zagrize, da je posoljen i ništa više. Najvažniji posao, kada je domaćin u pitanju, jeste postavljanje dobre temperature prženja čvarka. On mora da vri i ne sme da se kuva, a to domaćini znaju i zato ih je ovde sve više i više. Ja sam ovde od prve manifestacije zahvaljujući organizatorima i, eto, do danas nismo bili samo kada je bila korona. Znači, zahvaljujući domaćinima, mi jesmo ovde i bićemo i ubuduće. Takmičari kažu da smo realni i to je, između ostalog, jedan od razloga za povećanje broja takmičara, jer smatraju da će biti realno ocenjeni u onome što oni rade. “

 

Tokom pripreme čvaraka, organizovan je bogat muzički i zabavni program, te su tako nastupili sivački tamburaši i bend „Banda drvena“ iz Srbobrana. Takođe, održana su i takmičenja za posetioce sa vrednim nagradama, a prateći program vodio je Vuk Rosandić, poznati muzičar i nekadašnji frontmen grupe „Ruž.“ Na kraju, usledilo je proglašenje pobednika, a proglašenju je prethodilo detaljno većanje, s obzirom da broj takmičara, a samim tim i uzoraka, nikada nije bio veći. Kada je reč o trećem mestu, ono je pripalo ekipi „Tri musketara“, kojoj su uručeni bronzani pehar i zahvalnica. Sportskim rečnikom rečeno, srebrna medalja pripala je ekipi Kinološko društvo „Sivac“, dok je pobednik ovogodišnjeg „Čvarak festa“ ekipa „Halid i momci“. U okviru manifestacije bila je prisutan i humanitarni momenat, pošto je ekipa Moto klub „Orlovi“ iz Sivca prodala svoje čvarke i sav prihod uputila za lečenje Maše Pleskonjić, a bila je i postavljena kutija za prikupljanje dobrotvornih priloga. Kako se moglo čuti, sudije su imale veoma težak zadatak i veoma su se pohvalno izrazile o kvalitetu ovogodišnjih čvaraka svih ekipa, ali, na kraju, odluka je donesena. Ovogodišnji „Čvarak fest“ je opravdao sva očekivanja i pomerio mnoge granice. Takođe, postavljen je i domaći zadatak za narednu godinu, a to je još bolje, brojnije i kvalitetnije takmičenje. Nema razloga da tako ne bude, a Sivac je još jednom potvrdio nezvaničnu titulu prestonice čvaraka i gastronomske destinacije koja iz godine u godinu privlači sve više turista i gurmana željnih dobre hrane, tradicije i prijateljske atmosfere.