Počela sa radom Škola za trudnice u kulskom Domu zdravlja

141

Kao što je i najavljavano proteklih nedelja, u Domu zdravlja u Kuli počela je sa radom Škola za trudnice. Imajući u vidu da je direktorka Doma zdravlja Kula, dr Vesna Tomić, lekar specijalista dermatovenerologije, ona je istakla najbitnije činjenice za trudnice sa aspekta sopstvene struke:

„Ono što je bitno u celoj priči jeste to da treba obratiti pažnju tokom celog perioda trudnoće, a samim tim i nakon porođaja, na niz kožnih promena koje se dešavaju. Uglavnom, osnova tih kožnih promena jeste hormonski deo priče, koji podrazumeva različite promene, u smislu aktivacije mnogobrojnih hormona i mehanizama kojima se objašnjavaju različiti poremećaji koji se tiču kože. Ne smemo zaboraviti ni kosu, nokte i tome slično. Takođe, treba istaći i negu samog novorođenčeta u prvih par dana, a kasnije i meseci, života. Bitno je istaći i negu, kako u vreme trudnoće, tako i u vreme porođaja, u smislu celokupnog organizma majke, a samim tim i bebe koja dolazi na svet. Tu ćemo obratiti pažnju na kozmetiku koja je dozvoljena, a naročito na preparate koji su danas zastupljeni na tržištima, ali ne znači da je svaki ponaosob jednako dobar na kontu prakse sa kojom se srećemo“.

U radu Škole za trudnice angažovane su sve službe Doma zdravlja, a svoje viđenje i svoju ulogu u radu Škole detaljnije su obrazložili logoped Tatjana Keravica i ortodont Vladimir Tunguz:

„Pričaćemo o psihomotornom razvoju dece do prve godine života. Obratićemo pažnju na motorni razvoj i, pošto sam ja logoped, posebno na govorno jezički razvoj. S obzirom da je prva godina života godina u kojoj se vrlo intenzivno odvija rast i razvoj bebe, upoznaćemo mame sa najosnovnijim miljokazima za razvoj bebe, a obratiću i pažnju na razvoj govora i jezika, te ću spomenuti na šta treba obratiti pažnju nakon prve godine života, s obzirom da smo danas svedoci da veliki broj dece nema razvijen govor, slabije govori ili uopšte ne govori, tako da ću i na to malo da obratim pažnju roditeljima. Pre svega, zabranjeni mobilni telefoni i crtani filmovi do neke treće godine života, a treba što više da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da se bave njima i da prate njihov rast i razvoj. U slučaju da postoji neka potreba, mogu doći po savet ili, ako je potrebno, da uključimo decu na neki od tretmana“. – Tatjana Keravica, logoped

„Potrudićemo se da pružimo veoma bitne i korisne informacije u pogledu ishrane i da istaknemo značaj dojenja. Takođe, objasnićemo šta je to što može da dovede do ispoljavanja nekih nepravilnosti u razvoju i rastu vilica. Pričaćemo i o štetnim navikama i o još mnogo toga što je bitno da buduće majke čuju. U praksi najčešće nailazimo na teskobnost zubnih nizova, dakle nesklada između veličine zuba i vilica.“ Vladimir Tunguz, ortodont.