Vinogradari obeležili slavu sveti Trifun

1325

Sveti Trifun je slava vinogradara i voćara. To je bio povod da se u voćnjaku Radeta Pupavca u Crvenki okupe članovi Udruženja vinogradara i voćara „Stari podrumi“ iz Crvenke i obeleže svoju slavu.

Obeležavanje slave počelo je besedom prezvitera Miloša Petrovića, paroha crvenačkog, koji je poželeo sreću vinogradarima u njihovom blagorodnom poslu“

„Draga braćo i sestre, vi koji ste okupljeni oko ove žrtve i molitve koju ste sami iskali, da započnete vaše radove u vašim vinogradima i da vaše plodove date onima koji su željni njih i da uživaju u njima. Danas smo se skupili na svetog velikomučenika Trifuna, koga su vaša braća vinogradari izabrali kao dan da proslave i kao dan da se pomole Bogu za narednu godinu koja vam predstoji.“

Čast da ove godine budu kumovi slave pripala je Branislavu Zeljkoviću i Slobodanu Barzutu. Upravo jedan od kumova, Slobodan Barzut, da je velika čast i privilegija biti kum slave:

„Velika je čast nastaviti tradiciju naših prijatelja i ovo je, čini mi se, već deseta godina i to polako prelazi u lepu tradiciju. Nadam se da ovim našim radom i trudom probuditi mlađe naraštaje da sade što više vinograda“. Stanje u vinogradima je bilo odlično jer je bilo sušno, međutim, na kraju, kad je trebao da se nagura šećer, onda je malo vlage bilo, ali uglavnom je godina bila dobra“.