Dan Biblioteke „Danilo Kiš“ Vrbasu: Andriji Raduloviću književna nagrada „Nebojša Devetak“

143

Biblioteka "Danilo Kiš" u Vrbasu obeležila je danas 22. februar – Dan ustanove i dan kada je rođen veliki književnik čije ime nosi trideset dve godine.

Tom prilikom, tradicionalno je dodeljena književna nagrada „Nebojša Devetak“, za najbolji prilog u književnom časopisu „Trag“ i nagrade čitaocima.

Žiri u sastavu Saša Radojčić, predsednik, Đorđo Sladoje i Branislav Zubović doneo je odluku da se ove godine nagrada dodeli pesniku Andriji Raduloviću, za poeziju objavljenu u dvobroju 67–68.

Andrija Radulović (1970), istaknuti pesnik, autor je dvanaest knjiga poezije i dve antologije. Njegova poezija prevedena je na dvadeset sedam jezika i zastupljena u nizu domaćih i stranih izbora, atlasa i antologija poezije. Za svoje pesništvo dobio je više nagrada: „Marko Miljanov“, „Radoje Domanović“, „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Kočićevo pero“, „Simo Matavulj“, „Balkanika“ (Rumunija), „Noside“ (Unesko, Italija), „Boris Kornilov“ (Sankt Peterburg, Rusija), Gramata Literarnog muzeja Bugarske (Sofija), „Božidar Vuković Podgoričanin“.

Radulović je član redakcije beogradskih „Književnih novina“ i jedan je od osnivača Književnog društva „Njegoš“. Živi u Podgorici.

Časopis „Trag“ jedan je od najistaknutijih u srpskoj književnoj periodici, sa prozom, poezijom, esejima, književnim kritikama i prevodima više stotina autora. Biblioteka u Vrbasu izdaje ga u kontinuitetu od 2005. godine.

U spomen na pesnika Nebojšu Devetaka i u čast dobitnika nagrade pesnika Andrije Radulovića stihove su kazivali pesnici Miroslav Aleksić i Blagoje Baković.

Pesnik Igor Mirović ovom prilikom kazivao je pesme iz svoje četvrte knjige poezije „Svetlo u svetioniku“.

Izvor: rtv.rs