Crvenčani pripremaju rimejk mjuzikla

425

Već nekoliko meseci u toku su pripreme mjuzikla „Snovi u ljuljašci“ koji je prvi put izveden 1975. godine, a autorsko delo crvenačkih pesnika, muzičara i dece iz literarne sekcije „Krčevine“. Više od pedesetoro dece naći će se na sceni crvenačkog Doma kulure u rimejku mjuzikla „Snovi u ljuljašci“ iz 1975. godine.

Izvor: rtv.rs

Specifično za ovaj komad je i to da su deo scenarija pisala deca osnovnoškolskog uzrasta koja su bila deo književnog kluba „Krčevine“ koji i danas postoji, a među njima je bio i tada učenik osmog razreda, Tode Nikoletić, danas najpoznatiji pisac za decu.

Osim trinaest glumaca „Pozorište Stevan Sremac“ iz Doma kulture na sceni će se naći nastavnici i učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Kule koji će uživo izvesti deset originalnih numera.

Cvijeta Jovanović Mučalica koja je uz Zorana Radulovića reditelj projekta kaže da je ideja odavno postojala.

„Moj otac je te davne 1975. godine napisao muziku za songove i zajedno sa svojim bendom VIS „Suze“ svirao je uživo kompozicije koje su tada bile u nekom pop-rok stilu. Takođe, i hor je na sceni pevao te pesme. Ja sam sačuvala trake na kojima je zapisano originalno izvođenje, a imam i scenario iz te godine. Tekst za muziku pisala su deca iz literarne sekcije uz poznate dečije pisce i pesnike poput Milana Mrdalja Mrđe, Petka Zorića i drugih. Bio mi je žao da sve ovo ostane u prošlosti, jer je po svojom originalnosti, kreativnosti i kvalitetu, delo koje ne sme ostati zaboravljeno. Ja pripremam i film o onom projektu koje će biti prikazan na dan premijere i toga dana planiramo da okupimo sve one koji su nekada učestvovali u ovom projektu. Biće to emotivan i lep trenutak, jer mnogi Crvenčani pamte ovu predstavu, a jedna od glumica čak čuva haljinu u kojoj je kao dete glumila pre 50 godina. To dovoljno govori o tome koliko je ova predstava značila našim amaterima. Zaista je mnogo ljudi iz naše zajednice, kao i lokalna samouprava prepoznala važnost ovog projekta i podržala nas u našem radu,“ rekla je rediteljka.

Iako rimejk, postavka i mizanscen su u velikoj meri ponovo osmišljavani. Mjuzikl se sastoji od osam slika u kojima glumi ansambl od trinaest glumaca, te pojedini glume po nekoliko uloga. Takođe, veliki deo predstave je baziran na fizičkom teatru, što je za mlade amatere veoma zahtevno, ali i izazovno i u ovakvoj pripremi prvi put učestvuju.

Na sceni će 10 originalnih numera svirati orkestar nastavnika Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Kule, kao i hor od preko tridesetoro dece, učenika škole.

„Hor priprema i vodi nastavnica Tatjana Knežević sa kojom deca odlično sarađuju i mislim da su oni ove pesme zaista lepo prihvatili. Hor broji 33 dece koji su naši učenici i imaju iskustva u horskoj izvedbi. Naši nastavnici, u prvom redu Miron Sivč koji diriguje orkestrom i horom i Mirko Pregun su preslušali trake sa zapisima pesama, napisali melodiju i aranžmane i zatim smo krenuli sa pripremama. U orkestru učestvuju nastavnici, Ljiljana Barna Nikitović na violini, Jaroslav Kuleba na saksofonu i klarinetu, Ljubomir Međeši na gitari i Mirko Pregun na klaviru. Sa radošću smo prihvatili poziv da učestvujemo u ovom projektu, jer je ovo najbolji način da promovišemo našu školu,“ rekla je Verica Ožegović, direktorka škole.

Premijera je planirana za 11. mart u Domu kulture u Crvenki, a repriza 17. marta u Kulturnom centru Kula.

Izvor: rtv.rs