ODŽACI – KONKURS „KRV ŽIVOT ZNAČI“ 2023.

511

Crveni krst Srbije raspisuje literarni i likovni konkurs sa temom i pod nazivom:

Promocija dobrovoljnog, anonimnog i neplaćenog davalaštva krvi „KRV ŽIVOT ZNAČI“.

Konkurs se raspisuje 01. marta 2023. godine, a zatvara 31. marta 2023. godine.
Radovi se dostavljaju u Crveni krst Odžaci do 31. marta fizički na adresu Železnička 30, Odžaci, i elektronski na [email protected]

Crveni krst Odžaci je pozive sa propozicijama Konkursa uputio svim osnovnim i srednjim školama u našoj opštini. I ovom prilikom molimo da učesnici obrate pažnju da su kriterijumi za konkurisanje izmenjeni. Ukoliko od škola dobijemo neodgovarajuće radove koji ne prate uzrast i vrstu umetničkog izražavanja, oni neće ući u razmatranje i neće biti poslati u Crveni krst Srbije na dalje takmičenje.
No, bez obzira na izmene, poruka ostaje ista: dobrota, plemenitost, građanska solidarnost, lepota poklanjanja, spasavanje života, za svakoga ko se našao u životnoj situaciji u kojoj je potrebna transfuzija, zato što to može biti svako od nas.
Komisija za odabir radova za nagrađivanje ocenjivaće uspešnost u:
• originalnosti ideje
• promociji lepote življenja i poklanjanja i solidarnosti
• pozivu na dobrovoljno davanje krvi
• razumevanju ličnog doprinosa promociji davalaštva krvi
• vidljivom duhu principa dobrovoljnog, anonimnog i nenagrađenog davanja krvi
• prepoznatom mestu Crvenog krsta u davalaštvu krvi a svakako da li sadržaj odgovara uzrastu učenika.
Radovi koji sadrže poruku namenskog davanja, bolničku atmosferu, naturalističke elemente (igle, špriceve, nadgrobne spomenike i sl.) prikazuju ili govore o saobraćajnim nesrećama i smrti su promašili temu i ne ulaze u kriterijum za nagrađivanje.
Poslati radovi neće biti vraćani, a za sve pristigle radove smatraće se da je dozvoljeno njihovo dalje korišćenje u promociji dobrovoljnog davalaštva krvi u Srbiji.
Sve u vezi sa realizacijom konkursa biće dostupno na veb sajtu www.redcross.org.rs

NAGRADE:
• Prvoplasirani učesnici konkursa u svim vidovima konkurisanja biće nagrađeni desetodnevnim letovanjem u odmaralištu Crvenog krsta.
• Profesore/mentore očekuju nagrade kao i drugo i treće plasirane učenike.

Svečano uručivanje nagrada je 14. juna 2023. godine u Crvenom krstu Srbije.

Promocija pobednika:
– Crveni krst Srbije će organizacijama Crvenog krsta dostaviti imena pobednika u Nedelji Crvenog krsta, a zatim ćemo mi o istome obavestiti škole.
– Svi nagrađeni likovni radovi dobijaju priliku da se nađu na promotivnim materijalima koji se koriste u svakodnevnom radu Crvenog krsta Srbije i ovlašćenih transfuzijskih ustanova.
– Svi nagrađeni literarni radovi i njihovi autori dobijaju priliku da se predstave na svečanostima i aktivnostima Crvenog krsta Srbije koji su medijski propraćeni.
– Svi nagrađeni posteri, vizuali i kratke poruke biće korišćeni u svakodnevnom radu na promociji dobrovoljnog davanja krvi.
– Svi nagrađeni video radovi biće korišćeni u edukacijama mladih volontera Crvenog krsta u Srbiji.
– Svi nagrađeni učenici dobijaju priliku da svoje radove medijski predstave pri promociji aktivnosti u davalaštvu krvi Crvenog krsta Srbije.

Izvor: Crveni krst Odžaci