U toku radovi na Svetosavskom domu u Crvenki

427

Tik pored Hrama svetog Save u Crvenki, uveliko su u toku radovi na Svetosavskom domu. Radovi su u završnoj fazi, a nešto više o njima, kao i o svima onima koji su zaslužni za zatvaranje finansijske konstrukcije, rekao je prezviter Miloš Petrović, paroh crvenački:

„Radovi su 90-95% gotovi, urađeni su gotovo svi tesarski i molerski radovi, u zgradi su pušteni grejanje, struja i voda. Ostalo je da se pobrinemo o eksterijeru i enterijeru same zgrade i time ćemo dobiti jednu celinu. Namena samog Svetosavskog doma jeste da produžimo naše crkveno sabranje, da imamo i edukativnu korist i, naravno, za samu misiju crkve. Polovinu od ukupnih finansijskih sredstava uložila je sama opština, što je velika stvar. Za 40 posto obezbeđenih sredstava zahvaljujemo se firmi „Zaliv“ i gospodinu Draganu Pavićeviću i njegovoj porodici, koji su učestvovali u svemu ovome i bez ta dva finansijera ne bi mogli da izgradimo dom. Kada je reč o ostatku sredstava, oko 10-12 posto imamo učešće naroda i naše crkvene opštine“.

Kao što je i navedeno, najveći deo finansija za ove radove obezbedila je opština Kula, a predsednik opštine, Damjan Miljanić, istakao je da lokalna samouprava uvek ima sluha i uvek je tu kada je u pitanju pomoć i podrška verskim zajednicama:

„Svetosavski dom u Crvenki je značajan, jer je početak jedne priče i, pre svega, posvećenog rada sveštenika i čitavog verujućeg naroda. Ovaj objekat je prelep i funkcionalan i odgovara onome o čemu smo pričali dok se sam objekat gradio. Finansiranje i finansije jeste nešto što je neophodno, ali nije ključno da bi se bilo koji objekat uradio. Finansiranje crkava na teritoriji opštine Kula delom pokriva lokalna samoupava kroz konkurse, a to je bio slučaj i sa ovim objektom u prethodnim godinama“.