Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu Kula

179

U organizaciji Crvenog krsta Kula i Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u Kuli je održana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Govoreći o samom odzivu, kao i o opštim uslovima koje davalac mora da ispunjava, doktor Duško Berić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine ističe da je veoma zadovoljan odzivom na ovoj akciji i apelovao je na sve one koji ispunjavaju propisane zdravstvene kriterijume da daju krv i time daju doprinos jednoj velikoj, svakodnevnoj borbi:

„S obzirom da su niske rezerve krvi generalno svuda u Srbiji, današnji odziv je veoma zadovoljavajući, a takođe je i na prethodnoj akciji bio dobar odziv. Građani Kule imaju dobre navike da se odazivaju na naše akcije i da doniraju krv. Iskoristio bih ovu priliku da apelujem na sve građane dobre volje širom Vojvodine da doniraju krv. Ako su u Novom Sadu ili okolini, mogu da dođu u naš zavod, koji je na adresi Hajduk Veljka 9a. Radno vreme je svakim radnim danom od 7 do 19 časova, kao i prve subote u mesecu od 8 do 12 časova. O planovima akcija mogu da više da pročitaju na sajtu budidavalackrvi.com ili da nazovu nas pa da pitaju. Naročito sam zadovoljan jer sam na današnjoj akciji video nekoliko mladih davalaca, što jeste činjenica koja itekako ohrabruje kada je budućnost u pitanju“.

Kada je o opštim podacima reč, valja napomenuti da se današnjoj akciji odazvalo 65 ljudi, od čega je njih 56 dalo krv. Šest žena je među davaocima, a po prvi put je krv dalo njih trinaestoro. Iz Crvenog krsta navode da su posebno ponosni na đake Ekonomsko-trgovinske škole i Srednje tehničke škole „Mihajlo Pupin“, koji su se odazvali akciji. Kao što je već napomenuto, ove akcije su višedecenijska praksa, te tako stanovnici, kako naseljenog mesta Kula, tako i ostalih mesta u našoj opštini, daju pozitivan primer kada su humanost i solidarnost u pitanju.