Otvorena izložba „Zavičajna 2“ Slobodana Garića

134

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra u Kuli otvorena je druga samostalna izložba slika „Zavičajna 2“, autora Slobodana Garića.

Izložbu su otvorili predsednik Udruženja likovnih stvaralaca (ULUS) „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke, Dragan Dimitrijević i predsednik udruženja „Atelje 05“ iz Vrbasa, Dragan Simić. Govoreći o motivima svog stvaralaštva, Garić ističe da ga najviše inspiriše priroda, kao i, ko što sam naziv kaže, njegov zavičaj:

„U svet slikarstva sam zagazio davne 1968. ili 1969. godine. Hteo sam da upišem Akademiju, ali sticajem okolnosti to nisam uspeo pa sam otišao na pravo. Nikada se nisam odrekao umetnosti i tokom studija, zavisno od slobodnog vremena, bavio sam se slikanjem. Sama izložba nosi naziv šta me stvarno inspiriše. To je zavičaj, a reprezentativna slika na ovoj izložbi je Pećka patrijaršija, gde sam ja rođen. Takođe, uglavnom me priroda inspiriše i uglavnom sam pejzažni slikar“.

Predsednik udruženja „Atelje 05“, Dragan Simić, rekao je da je veoma zadovoljan onim što slike prikazuju i da je ovo stvaralaštvo itekako vredno viđenja:

„Ovo je jedno tako bogato i toplo stvaralaštvo koje treba da pogleda puno ljudi. Najbolje bi bilo da su ove slike u domovima ljudi u Vrbasu i Kuli. Volim ovakav vid slikanja, ovo su impresionistički pejzaži, topli su i pozitivni i u ovim vremenima, koja nisu laka, jako su dobre. Jednostavno gledam na stvari i preporučujem drugim ljudima da tako gledaju. Priđeš slici, posmatraš je, pokušaš da nađeš neko parče trave po kom si hodao, ali možemo da gledamo, recimo, i to kad se probudim i pijem prvu jutarnju kafu, volim da gledam ovakve radove, jer mi ulivaju optimizam, energiju i lepotu“.