Preventivni pregledi u Ruskom Krsturu naišli na veliki odziv građana

145

Nakon Lipara, i u Ruskom Krsturu organizovani su preventivni pregledi stanovništva. Građani su mogli da provere šećer u krvi i krvni pritisak, a takođe su rađeni i EKG i ultrazvuk stomaka, kao i pregled dermatologa. Akcija je privukla veliku pažnju stanovništva, te je tako šezdesetak građana odlučilo da iskoristi mogućnost preventivne kontrole svog zdravlja.

Direktorka Doma zdravlja Kula, doktorka Vesna Tomić, rekla je da je fokus očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva u malim sredinama, kao i stavljanje u prvi plan prevencije kao veoma bitnog faktora u očuvanju stabilnog zdravstvenog stanja:

,,Od 8 časova krenuli smo sa preventivnim specijalističkim pregledima, organizovali laboratoriju u kojoj nam je sada dostupno određivanje šećera u krvi, a za kasnije su u planu i dopune, pregled dermatologa, internistički status pacijenata, čak i ono što je u mogućnosti da se slučajno otkrije prilikom utvrđivanja pritiska, srčanog rada, EKG monitoringa. U osnovi, mislim da o utiscima pre svega treba pitati građane Ruskog Krstura, ali za mene je nagrada to što sam jutros imala veliki broj pacijenata u svojoj ambulanti, pošto ja kao dermatolog radim ovde specijalistički pregled. Utisci su vrlo pozitivni, slika je šarenolika što se tiče dermatološke kliničke slike koja može da se pojavi, i samim tim i skrining, jer smo istovremeno primenili i dermoskopske preglede. Dermoskopski pregledi će svakako biti aktivni početkom maja, ali sada smo pokrenuli jednu osnovnu priču. Dostupnost zdravstvene usluge svim stanovnicima kulske opštine je sada jača, bolja i stvarno se trudimo da ispoštujemo svaku akciju kako treba i da je sprovedemo na odgovarajući način. Krenućemo se Kruščićem, onda slede Sivac i Crvenka i na kraju Kula, s obzirom na to da su ta manja mesta ranije bila zapostavljena i na ovakav način mi pokušavamo da dostupnost pružanja zdravstvene usluge bude na odgovarajućem nivou i dostupna svima. Bez obzira na to da li su u manjim ili većim mestima, sve jedinice Doma zdravlja treba da rade jednako“.

Ovu akciju posetili su i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i direktor filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Zapadnobački okrug, doktor Vlado Babić. Kada je o ovim pregledima reč, doktor Babić je istakao da oni nose sa sobom veoma veliki značaj, s obzirom da oni doprinose stvaranju bolje zdravstvene slike stanovništva. Takođe, pohvalio je saradnju sa lokalnom samoupravom i Domom zdravlja Kula, koja je obostrano korisna i usmerena ka zdravstvenoj dobrobiti stanovništva kulske opštine:

,,Našem Fondu pripada Filijala sa ispostavom u Kuli. Direktorka i ja smo se dogovorili da se po selima naprave ovakvi preventivni pregledi, gde se rade ultrazvuk, laboratorija, dakle ono što je trenutno moguće uraditi u ambulanti, jer je sigurno da će preventivni pregledi doneti nova saznanja o tome koliko je ljudi bolesno i od čega i da možemo da startujemo na vreme i da te ljude usmerimo prema sekundardnom ili tercijarnom nivou, da mogu da ostvare svoju zdravstvenu zaštitu. Saradnja sa Domom zdravlja Kula je, s dolaskom direktorke, fantastična. Saradnja sa prošlim direktorom je bila dosta dobra, ali ova direktorka ima novu snagu kojom želi da doprinese da se poboljša zdravstvena zaštita u opštini Kula“.