Maša Kerekeš na prijemu kod predsednika opštine Kula

759

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, upriličio je prijem za učenicu 4. razreda smera turističko – hotelijerski tehničar, Srednje škole „Petro Kuzmjak“ Ruski Krstur, Mašu Kerekeš.

Povod prijema bio je izvanredan uspeh mlade „kuzmjakovke“, koja je na Republičkom takmičenju iz agencijskog i hotelijerskog poslovanja, koje je održano u Beogradu, osvojila prvo mesto. Maša Kerekeš došla je na prijem zajedno sa svojom mentorkom, profesorkom Bojanom Miljanić i direktorkom škole „Petro Kuzmjak“, Natalijom Budinski. Govoreći o svom uspehu, Kerekeš je istakla da je veliko odricanje od slobodnog vremena uslovilo jedan ovakav rezultat, ali da je, na kraju, izuzetno zadovoljna krajnjim epilogom. Takođe, izrazila je veliku zahvalnost svojoj mentorki i direktorki škole zbog nesebično pružene pomoći i podrške:

„Za samu pripremu takmičenja trebalo mi je dosta vremena. Četiri meseca sam se pripremala sa svojom mentorkom, a ujedno i razrednom, ali tu su se, naravno, uključili i drugi profesori stručnih predmeta, koji su me bodrili i savetovali. Što se tiče same konkurencije, na ovogodišnje takmičenje se prijavilo najviše škola do sada, tačnije 21 škola širom Srbije. Kada je reč o mojim odricanjima, nažalost, ove godine sam trebala da idem na dvonedeljnu praksu u Solun, međutim nisam bila u mogućnosti, zato što su se datumi prakse i takmičenja poklapali, ali, na kraju, kao nagradu dobila sam putovanje u Solun“.

Bojana Miljanić, starešina razredne nastave i mentorka ove učenice, rekla je da ovaj uspeh ima dvostruku vrednost, jer, osim individualnog uspeha, škola je dobila i domaćinstvo republičkog takmičenja za narednu godinu:

„Dugo smo se spremali za ovo takmičenje, a meni isto tako puno znači ovaj uspeh, zato što, pre svega, sam njena razredna a bila sam i mentorka i spremala sam je za ovo takmičenje. Značaj je i za školu, pošto smo ovo takmičenje doveli u Ruski Krstur i u našu opštinu. Maša se takmičila u tri discipline, prvo je polagala teorijski deo, tj. test, nakon toga kreiranje turističkog aranžmana i, drugog dana takmičenja, popunjavanje hotelijerskih obrazaca. Odskočila je od ostalih takmičara ubedljivom pobedom i krajnji ishod jeste ovo prvo mesto“.

Direktorka gimnazije „Petro Kuzmjak“, Natalija Budinski, istakla je da je raduje jedan ovakav uspeh i da se oni, kao kolektiv, trude da obezbede što bolje uslove za edukaciju, rad i napredovanje njihovih učenika:

„Mene raduje svaki uspeh učenika i nastavnika naše škole, a posebno ovako veliki uspeh na državnom nivou. Mi gledamo da učenicima pružimo što bolje uslove za njihovo obrazovanje i usavršavanje i, iako smo mala škola, gledamo da budemo u toku sa svetskim trendovima. Konkretno, što se tiče naših učenika koji pohađaju smer turistički tehničar, mi im obezbeđujemo praksu u inostranstvu. Upravo u vezi sa tim, naši đaci su se vratili sa prakse koja se odvijala u Solunu, a imali su praksu i u Francuskoj, Španiji i Poljskoj u prethodnom periodu. Što se nas tiče, gledaćemo da ovu praksu zadržimo i u budućnosti“.