Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke preventivni pregledi u Domu zdravlja Kula

243

Povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Dom zdravlja Kula u saradnji sa lokalnom samoupravom organizovao je preventivni mamografski i ultrazvučni pregled.

Radiolog, doktorka Marija Peruničić, navodi da je odziv žena bio za svaku pohvalu, s obzirom da su svi termini popunjeni u roku od dva sata. Doktorka Peruničić navodi:

“Mamografija se smatra za zlatni standard, što znači da prve promene u dojkama da se otkriju mamografskim pregledom, s toga je vrlo bitno da žene redovno dolaze na pregled i kako bi se dijagnostika potencijalo postavila u ranoj fazi kada je izlečivo“.

U poslednjih par meseci Dom zdravlja Kula preduzima konkretne korake na prevenciji najtežih oboljenja, što za direktan cilj ima očuvanje zdravlja stanovništva u opštini Kula. Direktorka Doma zdravlja, doktorka Vesna Tomić, povodom ove akcije istakla je da je glavni cilj podizanje svesti o značaju borbe protiv raka dojke, i dodaje da nijedna borba nije unapred izgubljena:

„Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke pokrenuli smo akciju ovog meseca, kako bi smo podržali i sve ona pacijentkinje koje su se, nažalost, srele sa ovom dijagnozom i bore se adekvatno i kako treba. Skrining testovi su, u novije vreme, u poslednjih par godina primenjeni u čitavoj Srbiji, upravo da bi se smanjila stopa, kako mortaliteta, tako i morbiditeta kada je reč o onkološkim dijagnozama. Nažalost, naša zemalja je vodeća što se tiče stope smrtnosti od raka dojke u Evropi, a drugi smo u svetu. Zato se i borimo, primenom ovih testova,a zato smo organizovali i preventivne preglede. Određivanje pregleda se vrši na konto starosti pacijenata, tako da smo ih, na taj način, i podelili. S obzirom na veliki broj pacijenata koji su se prijavili, akcije preventivnih pregleda biće sprovođene kontinuriano u narednim mesecima, a stanovništvo će biti blagovremeno obavešteno“.