U petak i subotu proba male mature

224

Proba male mature zakazana je za 24. i 25. mart. U petak će se proveravati znanje osmaka iz matematike od 12 sati, dok je u subotu u 9 sati zakazan test iz srpskog, a istog dana od 11.30 sati test iz izbornog predmeta. Ove godine po prvi put osmaci neće imati kombinovani test na završnom ispitu koji je podrazumevao pitanja iz pet predmeta- istorije, geografije, fizike, hemije, biologije.

Izvor: q-media.rs

Kao treći test radiće jedan od pet ponuđenih predmeta. Mali maturanti imali su rok do 30. decembra da se izjasne za koji predmet se opredeljuju.

Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika opredelio se za biologiju – 38 odsto, zatim geografiju- 29 odsto, istoriju – 16 odsto, hemiju – devet odsto, fiziku – osam odsto.

Proba male mature je važna jer je to verna simulacija završnog ispita, đaci se upoznaju sa procedurama i aktivnostima koje se realizuju pre i tokom samog završnog ispita, mesto sedenja, pribor koji se koristi.

Cilj probe male mature je i da se proveri koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Direktori škola kažu da je sve spremno za probu završnog ispita. Već su preuzeli testove iz matematike i srpskog jezika, dok test iz trećeg predmeta preuzimaju danas. Pripreme za malu maturu odavno su počele, ali će biti intenzivirane kada se osmaci raspuste. Postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju.

Osim trećeg testa ove godine se na maloj maturi menja i način bodovanja. Đaci će i ubuduće iz osnovne škole nositi maksimalno 60 bodova, a 40 sa testova, ali će sa testa iz matematike i srpskog moći maksimalno da ostvare po 14 bodova, dok će treći test nositi 12 bodova. Do sada su srpski i matematika nosili po 13 poena, a kombinovani test 14.