Otvaranje izložbe Ane Frank

217

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života jevrejske devojčice i njene porodice sa kraja Drugog svetskog rata, ali i aktualizuje pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svetu. Izložba u Srbiji takođe sadrži šest panela koji se bave lokalnom istorijom.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Historija, istorija, povijest, a organizatori su Otvorena komunikacija iz Srbije i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Devojčica, u celom svetu prepoznata kao simbol dečije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije sa porodicom se seli u Amsterdam, nakon što u Nemačkoj na snagu stupaju antijevrejski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi se sele u tajno skrovište, gde Ana tokom dve godine piše dnevnik. U avgustu 1944. je zabeležen poslednji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se sa porodicom skrivala, petnaestogodišnja Ana umire u logoru, a jedini preživeli član porodice je Otto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik.

Posetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri na izložbi.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Srbiji je bila u Beogradu, Kovačici, Šapcu, Valjevu, Vrbasu, Pivnicama, Bečeju, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Užicama, Požarevcu, Ubu, Aranđelovcu, Somboru, Gornjem Milanovcu, Guči i Loznici. U Srbiju je dovedena u sklopu projekta „Historija, istorija, povijest“ koji je finansirala Evropska unija. Izložba trenutno nastavlja da putuje po Srbiji uz pomoć lokalnih donacija.

Izložba Ana Frank – istorija za sadašnjost je besplatna i otvorena za javnost: od 27. marta do 22. aprila 2023. u prostorijama Ekonomsko-trgovinske škole Kula, Maršala Tita 113, gde će se održavati i organizovane grupne posete za srednje i osnovne škole.

Otvaranje izložbe će biti upriličeno 27. marta u 14.00 č u holu škole.

Možete posetiti izložbu: radnim danima od 9.30 č do 16.00 č u skladu sa radnim vremenom škole.

Za zakazivanje grupnih poseta obratite se pedagogu škole Mirjani Bojanić – 064/41-57-934, [email protected]

Za više informacija o izložbi kontaktirajte Aleksandru Sekulić – 064/189-38-41, [email protected]