U subotu u Kuli „Veče sećanja na Tarasa Ševčenka“

184

Tradicionalna manifestacija „Veče sećanja na Tarasa Ševčenka“ održaće se u subotu, 25. marta, sa početkom u 17 časova, u Svečanoj sali Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Kuli. Taras Ševčenko bio je jedan od najvećih ukrajinskih pesnika i njegovo književno nasleđe smatra se temeljom novije ukrajinske književnosti.

Kada je o pomenutoj manifestaciji reč, nešto više rekao je Filip Pronek, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Ivan Senjuk“, koje je i organizator manifestacije:

„Veče sećanja na Tarasa Ševčenka održaće se u Svečanoj sali Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Kuli, a učešće uzimaju deca koja pohađaju nastavu ukrajinskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama „Isa Bajić“ i „Petefi brigada“, amateri našeg društva i imaćemo goste u ovoj martovskoj svečanosti koji prvi put dolaze u Kulu. U pitanju su gosti iz Ukrajine, ali oni su u Srbiji već godinu dana, jer su oni izbegla lica iz ratom obuhvaćenih delova Ukrajine. Program svake godine ima neki svoj šablon i to tako ide, međutim ove godine imamo, pre samog otvaranja, imamo izložbu slika naše sugrađanke Amalije Kovač, koja je ujedno i predsednica rusinskog Kulturno-umetničkog društva „Havrijil Kostelnik“ iz Kule sa kojima imamo dobru saradnju, tako da smo hteli da zaokružimo celokupni opus lika i dela Tarasa Ševčenka“.