Dan sećanja na stradale u NATO agresiji: U Somboru održana svečana ceremonija

376

Na Trgu Svetog Đorđa u Somboru je održana centralna manifestacija ovogodišnjeg Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine. Patrijarh Spske pravoslavne crkve Porfirije služi pomen žrtvama, a skup kome je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vućić održava se sa porukom “Oprostićemo ako budemo mogli, a zaboraviti samo ako nas ne bude bilo”.

Sombor, 24. marta 2023. - Obeležavanje Dana seæanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine. FOTO TANJUG/ STR/ bs

Skupu na prepunom centralnom gradskom trgu prisustvuju i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri u Vladi Srbije i Republike Srpske.
Uz prigodan umetnički program okupljenima će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sombor je ove godine izabran za grad u kome održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.
Naime, jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa na SRJ pogodila je 24. marta 1999. u 19.55 časova vojni aerodrom u Somboru, napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tada je poginuo zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.
Marijana Paskaš, ćerka zastavnika Medića, zahvalila je što se ovakvim ceremonijama čuva sećanje na sve koji su izgubili život tokom 78 dana bombardovanja.

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, nakon čega je rekao da je bila reč o „najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pre 24 godine umrlo međunarodno pravo, ali i poručio da slobodarski duh nikada nije slomljen. Sombor je ove godine izabran za grad u kome se održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi. Predsednik Republike Srpske rekao je na državnoj ceremoniji u Somboru da obeležavamo početak agresije onih koji su naložili da se bombarduju nevini ljudi, a ne da se pokrene onako kako su je neki nazvali operacija „Milosrdni anđeo“.