Put će spojiti Stapar i Sivac

3190

Dok se na gradskom području ekspeditivno privodi kraju ekspropirijacija zemljišta zarad sve bližeg početka gradnje „Vojvođanskog osmeha”, odnosno brze saobraćajnice Sombor-Kikinda, uveliko se radi i na drugim saobraćajnim projektima.

Izvor: dnevnik.rs

U tom smislu je i finansijska pomoć koja lokalnoj samoupravi pristiže iz pokrajinskog budžeta, a koja je kodifikovana pre nekoliko dana potpisivanjem ugovora grada Sombora i Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Naime, za finansiranje projekta „Rekonstrukcija lokalne saobraćajnice na odbrambenom nasipu od Bačkog Monoštora do atara Kupusine” somborska lokalna samouprava je dobila 300 miliona dinara od Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, što je bio povod da gradonačelnik Antonio Ratković potpiše ugovor o ovoj finansijskoj podršci, prilikom čega je istakao da je reč o nastavku radova na ovoj deonici puta.

– Prošle godine završena je kompletna izgradnja 5,3 kilometra u opštini Apatin, a sada će se krenuti u realizaciju izgradnja druge deonice ovog veoma bitnog lokalnog puta. Veoma bitna saobraćajnica pre svega za stanovnike Bačkog Monoštora, kao i stanovnike Kupusine, ali i naravno za sve građane Sombora i građane opštine Apatin – okarakterisao je Ratković planirani nastavak radova na saobraćajnici koja prolazi kroz ili samim obodom Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje”, što će nesumnjivo doprineti daljem razvoju turizma koji je jedan od oslonaca razvoja Bačkog Monoštora, ali i Kupusine koja još uvek nije iskoristila ni delić svojih prirodnih potencijala u ovom pravcu.

Nastavak radova na ovom putnom pravcu neće biti i jedino novo „prokrvljivanje” saobraćajno zapuštenog Zapada Bačke, pošto se, prema Ratkovićevom uveravanju, ove godine očekuje i završetak puta regionalnog karaktera od Stapara ka Sivcu. Izgradnja saobraćajnice koja će povezati ova dva naseljena mesta somborske i kulske opštine započeta je 2019. godine, kao projekat takođe finansiran iz vojvođanskog buyeta, koji će približiti i žitelje apatinske opštine ne samo budućoj brzoj saobraćajnici „Osmeh Vojvodine”, već i postojećem auto-putu na Koridoru 10.

Svojevremenim otvaranjem novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske kod sela Rastine, donekle su izneverena očekivanja žitelja Riđice, sela koje je najudaljenije od gradskog sedišta, pošto su decenijama unazad upravo u ovom selu očekivali da će se u njemu otvoriti još jedan prelaz između dve zemlje. Ono što je dobra vest je da će se iz Riđice uskoro ipak jako brzo stizati do njoj prekogranične mađarske Gare, pošto bi uskoro trebala da se izgradi i saobraćajnica koja će povezati ovo selo i Rastina u kojoj je granični prelaz otvoren.

Izgradnja saobraćajnice koja će povezati ova dva naselja somborske i kulske opštine započeta je 2019. godine, kao projekat takođe finansiran iz vojvođanskog budžeta, koji će približiti i žitelje apatinske opštine budućoj brzoj saobraćajnici „Osmeh Vojvodine” i postojećem auto-putu na Koridoru 10
– Grad Sombor planira da u narednom periodu započne još jedan veliki projekat, onaj na izgradnji nove saobraćajnice od Riđice ka Rastini. Ovo će biti projekat koji će biti realizovan u više faza pa za 2023. godinu očekujemo početak izgradnje prve faze ovog novog lokalnog puta, koji će biti dužine 6,5 kilometara – najavio je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, uz uveravanja da će lokalna samouprava kojoj je na čelu nastaviti da ulaže u infrastrukturu lokalnih puteva.

M. Miljenović

Izvor: dnevnik.rs