Dečiji šahovski turnir okupio tridesetak mališana

217

Šah je drevna igra, za koju se pretpostavlja da se pojavila pre više od dve hiljade godina. Sigurni podaci, pak, govore o tome da je bila popularna u Persiji u 6. veku, da bi je u narednom veku preuzeli Arapi, među kojima je stekla veliku popularnost.

Kada je o šahu u opštini Kula reč, postoji višedecnijska tradicija, a Šah klub „Hajduk“ iz Kule sa uspehom čuva ovu igru. Pored redovnih aktivnosti, prisutna je i škola šaha za najmlađe, a održan Dečiji rapid turnir samo je jedan segment funkcionisanja te škole. Dragomir Sokić, sekretar ovog šahovskog kolektiva, rekao je nešto više o održanom turniru, ali i o takmičarskom delu unutar šahovskog ligaškog sistema:

„Bilo je 28 učesnika na turniru, igralo se na 15 minuta. Prvo mesto je osvojio Nebojša Bojadžija sa maksimalnim brojem poena, drugo mesto osvojio je Isak Novta iz Ruskog Krstura, dok je treće mesto osvojio Andrej Provci, takođe iz Ruskog Krstura. Kada je o klubu reč, redovno se takmičimo, gostujemo po turnirima širom Vojvodine, a pripremamo se i za ligu. Imamo dve ekipe, a prva ekipa se takmiči u Bačkoj ligi Subotica, a omladinci i pioniri su u poslednjoj ligi, MOL Subotica, tako da će ove godine biti interesantno. Pored ovoga, spremamo i jednu simultanku koja će se verovatno održati ispred pošte u Kuli, gde će gostovati velemajstor Siniša Dražić i intermajstor Novak Pezelj. Simultanka će biti otvorena za sve građane koji će hteti da odmere snage sa velemajstorima“.