Održana tradicionalna manifestacija „Veče sećanja na Tarasa Ševčenka“

186

U subotu, 25. marta, u Svečanoj sali Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Kuli, održana je tradicionalna manifestacija ,,Veče sećanja na Tarasa Ševčenka“.

Taras Ševčenko bio je jedan od najvećih ukrajinskih pesnika i njegovo književno nasleđe smatra se temeljom novije ukrajinske književnosti. Ševčenko je pisao i na ruskom jeziku, a iza sebe je ostavio nekoliko slika remek – dela. Njegovo životno delo je izuzetno cenjeno u Ukrajini, a njegov uticaj na ukrajinski jezik i književnoost je neprocenljiv.

Ulogu u ovoj manifestaciji imala su deca koja pohađaju nastavu ukrajinskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama „Isa Bajić“ i „Petefi brigada“, amateri društva. Pre samog otvaranja, posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu slika naše sugrađanke, Amalije Kovač, koja je ujedno i predsednica Rusinskog kulturno-umetničkog društva „Havrijil Kostelnik“ iz Kule.

Ovoj svečanosti prisustvovali su ukrajinski ambasador u Srbiji, Volodimir Tolkač i zamenik predsednik opštine Kula, Karolj Valka. Posebni gosti bili su i ljudi iz Ukrajine, koji su prvi put u Kuli, ali koji su već godinu dana u Srbiji jer su izbegli iz ratom obuhvaćenih delova Ukrajine.

Organizator ove manifestacije je Kulturno-umetničko društvo ,,Ivan Senjuk“.