Opštinska smotra dramskog stvaralaštva otvorena premijerom predstave ,,Narodni poslanik“

293

Na Svetski dan pozorišta, 27. mart, otvorena je 76. Opštinska smotra dramskog stvaralaštva ,,Velimir Sandić Veljko“, koja se održava u Sivcu. Smotru je otvorila direktorka Doma kulture, Vera Golubović, koja je odala priznanje svim glumcima koji veliki deo svog vremena provode uvežbavajući svoje uloge, za šta nisu plaćeni, a što rade iz čiste ljubavi prema daskama koje život znače. Ona je najavila izvođenje sedam predstava, koja će se narednih dana odigrati na istom mestu i u isto vreme.

Smotru je otvorio domaćin, Dramska sekcija Doma kulture Sivac, sa predstavom ,,Narodni poslanik“, Branislava Nušića, a u režiji Dejana Cicmilovića. Po njegovima rečima, ,,Narodni poslanik“ je komedija o vlasti, ali ne o nekoj iz legendi i iz dalje istorije, nego o konkretnoj vlasti. To je komedija o palanačkom poimanju politike, o jednom trgovcu koji se kandiduje za poslanika, o nizu minornih, smešnih lica, koja se iznenada uzdižu i postaju čionioci ili svedoci politikantskih igara. Ovi izleti u politiku suštinski se smatraju kao prolazne bolesti u biti vrlih građana jedne varošice, koji će se vratiti na pravi put života i porodične sreće.

Uloge u ovom komadu tumačili su Goran Pejović, u ulozi Branislava Nušića, Milorad Mišo Stijepović, u ulozi narodnog poslanika, Jevrema Prokića, Ljiljana Kojić, u ulozi Pavke, Milica Nećak Cvijetić, u ulozi Danice, Dejan Vlaškalić, u ulozi Spire, Nataša Pavkov, u ulozi Spirinice, Radivoje Jakšić, u ulozi Ivkovića, Svetlana Peković, u ulozi Marine, Nikola Pejin u ulozi Sekulića, Jovan Paul u ulozi Srete i Radislav Zorić, u ulozi Mladena.

Na kraju predstave, svoje viđenje iste i najboljeg glumca proglasio je vrsni poznavalac umetnosti i pozorišta, Zoran Peruničić. Ove večeri titulu najboljeg glumca poneo je Jovan Paul, koji je maestralno odigrao ulogu Srete.

Predstavu je obeležio i jedan važan jubilej – glavni glumac ove predstave, Milorad Mišo Stijepović, proslavio je 50 godina rada u pozorištu kao amaterski glumac. Direktorka Doma kulture i kolege su mu se, prigodnim poklonom, zahvalili na predanom radu i na preko 60 odigranih predstava.

Selektor koji će odabrati najbolje predstave, koje će se plasirati na Zonsko takmičenje u Crvenki, je poznati i priznati književnik, novinar i pozorišni kritičar, David Dako Kecman. On je istakao da reditelj i glumci predstave ,,Narodni poslanik“ nisu imali lak zadatak i pohvalio je njihov pristup ovoj komediji.

Druga predstava, koju će publika moći da pogleda večeras, je predstava ,,Umorna konjica“, RKUD ,,Dr Gabrijel Kosteljnik“ Kula, u režiji Janka Lenđera, koja se izvodi na rusinskom jeziku.

Pokrovitelj ove manifestacije je opština Kula.