Otvorena izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ u Ekonomsko-trgovinskoj školi

210

U holu Ekonomsko-trgovinske škole u Kuli otvorena je putujuća izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“. Nakon prigodnog horskog programa, izložbu je otvorio Milovan Vuković, koji je govorio o tragediji rata iz prizme iskustva i sudbina članova najbliže porodice.

Govoreći o samoj izložbi, profesorka srpskog jezika i književnosti u Ekonomsko-trgovinskoj školi, Aleksandra Sekulić, ističe da je tema, iako potresna, prikazana na jedan način koji ne nosi stres sa sobom, a u isto vreme predstavlja važnu lekciju za učenike:

„Upoznavši se sa koleginicom iz Sombora, Snežanom Klepić, razgovarala sam o mogućnosti da ova izložba dođe u Kulu. Ona mi je objasnila kako ona funkcioniše i koji je njen cilj. Zatim sam na jednom seminaru otvorene komunikacije stupila u kontakt sa organizatorima i zamolila ih da u nekom trenutku izložba bude i u našoj školi, jer mi je bila zanimljiva priča da učenici budu kustosi i da oni, na neki način, vode kroz izložbu. Mislim da je tema izuzetno važna, ali i teška i bolna, s obzirom da je Ana Frank dvanaestogodišnja devojčica koja je stradala samo zato što je Jevrejka. Takođe, nastavnik sam književnosti i o ovoj temi se u mnogim knjigama govori, ali vrlo su retke knjige koje neko napiše direktno o svom stradanju. Priča je potresna, međutim, i veoma važna i, na ovakav način prikazana, ne donosi mnogo stresa deci, jer ona uče o istoriji kroz događaje koji su se desili, a, na drugi način, dobijaju priliku da se osećaju možda bliže sa Anom Frank i njenoj teskobi i, na kraju, smrti.“

Izložba je u Srbiju dovedena u sklopu projekta „Historija, istorija, povijest“ koji je finansirala Evropska unija. Zasnovana je na vršnjačkoj edukaciji pa, umesto kustosa, kroz nju svoje vršnjake sprovode obučeni učenici-vodiči koji pojašnjavaju poruke panoa. Ovaj važan zadatak ima 12 učenika, koje su, tokom dvodnevnog treninga, obučavali treneri akademske debatne mreže „Otvorena komunikacija“. Milena Baljak iz ove organizacije rekla je da je veoma zadovoljna saradnjom sa Ekonomsko-trgovinskom školom, čije je osoblje pokazalo razumevanje za jednu ovakvu, veoma važnu temu:

„Ova izložba pripada Kući Ane Frank sa kojom sarađujemo preko projekta koji se zove „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“ i ona je putujuća, ona ide po Srbiji i srednjim školama koje žele da učestvuju. Ekonomsko-trgovinska škola je bila spremna da sa nama sarađuje i dala nam je podršku u ljudima i logistici i to su sve razlozi zbog kojih je izložba došla u Kulu“.

Ova međunarodna izložba u Srbiji se prikazuje od 2016. godine, a do sada ju je videlo više od 16 hiljada učenika. U Ekonomsko – trgovinskoj školi ona gostuje do 22. aprila. Posete su moguće radnim danima od 9.30 do 16.00, u skladu s radnim vremenom škole, a ulaz je slobodan.