Ćurčić i Ivanišević najavili novi javni konkurs za žensko preduzetništvo u 2023. godini

157

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, održali su konferenciju za medije povodom raspisivanja Javnog konkursa o dodeli bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina, opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2023. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Pod ženskim preduzetništvom podrazumeva se preduzetnica koja lično upravlja poslovanjem ili privredno društvo čiji je vlasnik žena sa najmanje 51 odsto udela u istom i u kojem je žena odgovorno lice za poslovanje i upravljanje, upisana u APR-u. Sredstva podrške ženskom preduzetništvu, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je opredelio kao bitnom segmentu razvoja ukupne privrede i preduzetništva u AP Vojvodini.

Za ovu namenu, opredeljeno je ukupno 8,5 miliona dinara, od kojih 2,5 miliona dinara za tekuće subvencije i 6 miliona dinara za kapitalne subvencije, a sredstva se odobravaju po principu refundacije, odnosno za ono što je kupljeno, isporučeno i isplaćeno u celosti u periodu od 24. marta 2022. godine do dana zaključenja Javnog konkursa.


Potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, je ovom prilikom istakao da je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, na čijem je čelu, formiran je 2020. godine, te da žensko preduzetništvo jedna od prioritetnih tema kojima se bavi.

Ćurčić dodaje da su sredstva u ovoj godini za ovu namenu uvećana, kako bi se obuhvatio što veći broj onih koji mogu da konkurišu, te da su spušteni i kriterijumi, odnosno da umesto dva završna računa, dovoljno je dostaviti jedan.

Ivanišević je istakao da su preduzetnice i kroz sprovođenje aktivnosti u okviru akademije ženskog preduzetništva, osnažene da razmišljaju na preduzetnički način.

Govoreći o samom konkursu, Ivanišević dodaje da je moguće konkurisati za nabavku mašina, opreme, računarske opreme, softvera, softverske licence, ili, pak, za usluge.znos odobrenih sredstava može biti najmanje 50.000 dinara, dok se najviši iznos utvrđuje shodno predmetu nabavke i to za mašine i opremu do najviše 250.000 dinara, računarsku opremu do 120.000 dinara, za nabavku softvera i za uslugu do 150.000 dinara.

Rok za podnošenje prijava je do 18. aprila 2023. godine.