Otkrivanje najboljeg u Kefaloniji: vodič za najbolja odredišta ostrva

911

Kefalonija, grčko ostrvo u Jonskom moru, je skriveni raj koji posetiocima obećava jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Sa svojom zadivljujućom prirodnom lepotom, bogatim kulturnim nasleđem i ukusnom kuhinjom, Kefalonija ima u ponudi nešto za svakoga.

Bez obzira da li želite da istražite drevne ruševine, opustite se na netaknutim plažama ili probate lokalno vino i kuhinju, ovo ostrvo je destinacija koja će premašiti vaša očekivanja, a aranžmani za Kefaloniju su brojni.

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz glavne destinacije i aktivnosti koje će vam pomoći da isplanirate savršeno putovanje na Kefaloniju.

Otkrivanje najboljih plaža Kefalonije: vodič za sunce, pesak i more

Kefalonija je dom nekih od najlepših plaža u Grčkoj, sa kristalno čistim morem i zlatnim peskom.

Plaža Mirtos je možda najpoznatija, sa svojim belim liticama i tirkiznim morem. Posetioci mogu uživati u plivanju, sunčanju i sportovima na vodi. Druge vrhunske plaže uključuju Antisamos, Lurdas i Skala, svaka sa svojim jedinstvenim šarmom.

Antisamos je osamljeno mesto okruženo bujnim zelenilom, dok Lurdas nudi dugu peščanu plažu i mirne vode. Skala je živahna plaža sa mnoštvom restorana i barova za uživanje.

A kako biste osigurali da ovog leta idete na jedno od najlepših ostrva, pobrinite se da pronađete povoljne avio karte.

Istraživanje prirodnih čuda Kefalonije: od podzemnih pećina do veličanstvenih planina

Kefalonija je poznata po svojoj prirodnoj lepoti, sa mnogo mogućnosti za istraživanje na otvorenom, a Grčka nije bez razloga država u koju se srpski turisti salno vraćaju.

Pećina Melisani je jedno od najvećih prirodnih čuda ostrva, sa zadivljujućim podzemnim jezerom koje sija tirkiznom bojom na sunčevoj svetlosti. Posetioci mogu da obiđu pećinu brodom i dive se lepoti stalaktita i stalagmita.

Još jedno mesto koje morate videti je pećina Drogarati, podzemna pećina sa impresivnim plafonom visokim 60 metara. Pećina je dom jedinstvene akustike i često se koristi za koncerte i druge kulturne događaje.

Za one koji uživaju u planinarenju, Nacionalni park Mount Ainos je odlično mesto za istraživanje. U parku se nalazi najviši vrh na ostrvu, sa prekrasnim pogledom na more i okolinu. Postoji nekoliko staza koje možete izabrati, u zavisnosti od svoje fizičke spremnosti, neke su lakše a druge teže. Posetioci se takođe mogu diviti raznovrsnoj flori i fauni parka, uključujući retke vrste kao što su kefalonska jela i divlji konji.

Odlično ostrvo za gurmane

Grčka hrana je jedna od najpopularnijih na svetu, a ne postoji osoba koja ne voli caciki sos i giros. Ali Kefalonija ima da ponudi mnogo više od ovih najpoznatijih elemenata grčke kuhinje.

S obzirom na to da je u pitanju ostrvo, riba i morski plodovi su svakako jedni od najpopularnijih vrsta jela na Kefaloniji. Među meštanima je najpopularnija jedna vrsta bakalara sa tzb. agliadom. Agliada je sos koji je mešavina kuvanog krompira, belog luka i maslinovog ulja, a služi se kao prilog uz ribu.

Za sve one koji su ljubitelji morskih plodova, ovde možete pronaći i škampe, rakove, školjke i sve ostalo što more ima da ponudi. Ribari celog jutra pecaju svežu ribu i morske plodove, tako da će oni sigurno biti ukusn.

A za one koji nisu ljubitelji morskih plodova, tu je i mnoštvo restorana koji služe internacionalnu kuhinju, tajlandsku kuhinju, italijansku, kao i mnoge druge.

Kefalonija takođe ima u ponudi i neke od najboljih sireva na ovom ostrvu. Među njima je nezaobilazni grčki feta sir koji se pravi od kozijeg i ovčijeg mleka, a postoje i varijacije na tu temu kao što je ljuti feta sir. Tu je i tvrdi sir Kefalotiri koji je odličan za rendanje na špagete.

Kulturne znamenitosti

Kefalonija je bogata kulturna destinacija sa fascinantnom istorijom. Jedna od glavnih znamenitosti koje treba posetiti je zamak Svetog Đorđa, koji datira iz 12. veka. Dvorac nudi panoramski pogled na ostrvo i more, a posetioci mogu istražiti ruševine i naučiti o prošlosti ostrva.

Još jedno značajno mesto je manastir Agios Gerasimos, posvećen svecu koji je zaštitnik ostrva. Manastir je mesto hodočašća mnogih Grka, a posetioci mogu da se dive impresivnoj arhitekturi i upoznaju život svetitelja.

Za one koji su zainteresovani za lokalnu istoriju, Arheološki muzej Argostolija je destinacija koja se mora posetiti. Muzej prikazuje artefakte od praistorije do rimskog doba, uključujući keramiku, statue i natpise. Posetioci mogu da saznaju o bogatom kulturnom nasleđu ostrva i kako se ono razvijalo tokom vremena.

Kefalonija je dragulj Jonskog mora i nudi širok spektar aktivnosti i iskustava za posetioce. Od prelepih plaža i prirodnih čuda do bogatog kulturnog nasleđa i ukusne hrane, na ovom grčkom ostrvu ima ponešto za svakoga.

Bez obzira da li tražite avanturu ili opuštanje, Kefalonija je destinacija koju ne treba propustiti. Nadamo se da vam je ovaj vodič dao inspiraciju za vaše sledeće putovanje na ovo prelepo ostrvo.

Izvor: S.Stanković